Аутистични разстройства при децата

0511102106451img_7961-8x10-reflect2

Напоследък все по-често се говори за „увеличаване” на честотата на децата с аутизъм. В миналото се е смятало, че от аутизъм страдат около 1/ 10 000 . Това е така, но важи за класическия аутизъм – с всички негови характерни белези. Сега се говори за честота от 1 / 200 – 250 . Заболяването не зачестява реално, а търсенето и откриването на такива състояния нараства.

Специалистите, които работят с деца, са станало по-чувствителни към откриването на проблема. Сега се говори за от „аутистичния спектър” – това са състояния, които имат някои, но не всички черти на класическия аутизъм и са по-леко изразени, когато са налице. Децата с разстройства от аутистичния спектър имат комуникативни проблеми, проблеми с речта, стереотипни поведения, но са по-слабо изразени и могат да бъдат обучавани на някои социално приемливи поведния.

Смисълът на по-честото откриване на аутизма не е в това да се стигматизират детето и семейството, а да се даде възможност на повече деца от рано да получават необходимите за тях грижи от страна на специалисти. – детски психиатри, логопеди, психолози, педагози, социални работници. Тази „разширена” диагноза помага на детето да се възползва от специални грижи и да развива своите умения за общуване, реч, обучение.

Вярно е, че аутизмът е състояние за цял живот, но тези деца могат да имат по-добро бъдеще, ако за тях се полагат грижи, те могат в определена степен да се обучат на социално поведение. Когато родители, педагози или други лица, които работят с детето заподозрат аутистично , най-добре е да насочат детето и родителите към детски за точна диагноза и оценка на тежестта на състоянието.

Поставянето на диагноза ще даде най-правилните насоки как да се работи с детето, какви са неговите специфични нужди. Важно е да се знае, че никакъв вид медикаменти, хранителни добавки и др.не могат да заместят ежедневните грижи за аутистичното дете и ползването на такъв вид методи на лечение не трябва да става приоритет на родителите. Аутизмът не се „лекува”, но адаптацията на детето се подобрява с годините благодарение на полагането на ежедневни грижи.

д-р Стоянка Велкова, психиатър,специализант по детска психиатрия , асистент в катедрата по психиатрия на УМБАЛ “Св. Георги” – , тел. 0878246835, кабинет: ул. “Петър Стоев”123, с предварително записване

Всички права запазени.
Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2.Посочен е авторът
3. Даден е активен линк към сайта www.temura.net

Етикети: , , , , , , , , , ,

8 коментара so far »

 1. moon_in_taurus каза,

  Писа на юли 15, 2009 @ 15:37

  Аз съм родена 1972 година.И нямам спомен от тази година насам да е имало такава диагноза аутизъм.Може и да е имало но не си спомням.Дали защото по Живково време всичко се криеше…..??? Незнам….
  Но защо и как така изведнъж започнаха да се откриват такива “болести” и т.н.
  То сигурно навремето не е имало такава. Или просто е имало деца малко по-различни от другите.И като е по-различно изведнъж хоп…аутизъм.
  Казвам го това,защото се сблъсках с нещо подобно.
  Детето ми е на 2 годинки.Заведохме го при личната лекарка да го измери на височина и тегло.Той като я видя и ревна.И не можа да се успокои 15 мин.
  После тя ни каза:”Да вземете да заведете детето на психолог,че може да има аутизъм”.Мъжът ми като чу това,много се ядоса.Както и аз.
  “Не можело да се социализира,как се разплакало” и т.н.
  Еми тя като го погледна като Хитлер ,как няма да се разплаче.
  Изобщо не му се усмихна,не го предразположи.
  А детето ми е много общително,закача се с децата,с възрастните и е мног усмихнат.Не е агресивен,защото расте в любов и ласки.А е и зодия близнаци,любопитно,весело дете.
  Просто тези педиатри,които стоят за точки за пенсия изобщо не стават.Прочела тя някъде думата аутизъм и веднага детето можело да има.
  Просто нямам думи.
  Всички деца се развиват различно.
  Поне така мисля аз:)

 2. Муси Дачева каза,

  Писа на юли 16, 2009 @ 21:49

  moon_in_taurus,
  аутизмът като разстройство не е измислен в последните години, а по скоро представата ни за него се разширява и обогатява. И това стана по-видимо след 2002 г ,когато Уран навлезе в Риби.
  Допреди време се приемаха за аутични децата, при които връзката с околния свят е изцяло прекъсната едностранно и при които има изразена умствена изостаналост.
  Сега обаче на аутизма се гледа като на заболявана с много широки рамки.
  Вашата лична лекарка може да е много лоша, некомпетентна, да е темерут и изобщо да не е за тази работа, но като страничен наблюдател, тя може би е видяла нещо във вашето дете, което вие като майка отказвате на подсъзнателно ниво да видите. И то е разбираемо, защото родителят гледа на детето си с емоционални обичащи го очи.
  Приемете обаче забележката на лекарката като светната малка червена лампичка и се вгледайте в детето си докато е още малко.
  Ако ви е първо дете може би нямате възможност да направите сравнение, а също така ако не посещава детско заведение. Различието в поведението на детето е много трудно забележимо в яслена възраст, до 3 години. Потърсете в интернет и се информирайте за разновидностите на аутизма.
  Това, което мога да ви кажа от личен опит с деца е: наблюдавайте общуването на детето ви с околните. Често то е любвеобилно, склонно е на силна привързаност към близък човек, до прилепчивост. Наблюдавайте го как играе с играчки или с деца. Проявява ли инициатива в игрите, отреагирва ли дружелюбно на другите. Разпознава ли буквички, числа, може ли да разказва по картинка, измисля ли истории. Справя ли се само с обличане, с обуване, иска ли да ви помага в домакинството.
  Ранното откриване, ако има някаква форма на отклонение в развитието на детето, и активната целенасочена работа с него е много полезно.
  За съжаление у нас няма ранна диагностика и проблемите обикновено излизат на показ чак в първи клас, когато детето е поставено в конкурентната училищна среда.
  Вие се интересувате активно от астрология, вижте дали в наталната карта на детето ви няма ранен Меркурий.

 3. moon_in_taurus каза,

  Писа на юли 22, 2009 @ 13:07

  Благодаря много Муси за препоръките.
  Вярвам на всяка ваша дума.
  “Разпознава ли буквички, числа, може ли да разказва по картинка, измисля ли истории. Справя ли се само с обличане, с обуване, иска ли да ви помага в домакинството.” На две годинки е и с тези неща все още не се справя.
  Какво ще рече ранен меркурий?
  Аспектите които сключва меркурия(в рак-12 дом) са му квадрат с марс(10дом),тригон северен възел,квадрат МС.Сключва и още 2 аспекта със сатурн и нептун,но не знам как се казват.
  Меркурий му е директен в наталната карта.

 4. Муси Дачева каза,

  Писа на юли 28, 2009 @ 20:12

  moon_in_taurus,
  “Какво ще рече ранен меркурий?”
  Меркурий с напрегнати аспекти с малфакторите. От посочените – квадрата с Марс.

 5. moon_in_taurus каза,

  Писа на юли 28, 2009 @ 21:24

  Понеже има меркурий квадрат марс ,е възможно да има Аутизъм?

 6. Муси Дачева каза,

  Писа на юли 29, 2009 @ 12:12

  moon_in_taurus,
  понякога, в съчетание с други фактори, раненият Меркурий може да покаже по-бавен темп на развитие при детето.

 7. moon_in_taurus каза,

  Писа на юли 31, 2009 @ 13:17

  Да,при него имаше по-бавен темп на развитие.Но това беше от лошите обстоятелства в моя живот и съдба.
  Собствената ми майка ме остави да живея с нейната майка(моята баба на 90 г.болна),в това съжителство изкарах бременност и година и половина от живота на детето.бях разкъсана от грижи по бабата и моето бебе.Естествено възрастният човек е с подсъзнателен вампиризъм и аз не можах да отдам напълно от грижите си единствено и само към детето си.
  При жива майка-моята, аз не получих един съвет за това как се гледа бебе,как се кърми и изобщо майчина топлота.
  Явно моята майка е била щастлива от факта,че ме е оставила да изживявам тази гадост,че се мъча,че страдам.Но само ще допълня,докато забременях на 34год,до тогава аз обожавах майка си ,но сега осъзнавам какво ми е причинила.За мен тя вече не е същата майка.
  Ето заради тези гадни обстоятелства може би моето дете малко изостана,но вярвям в Бог – той не страда от Аутизъм:)

 8. tatqna каза,

  Писа на октомври 3, 2010 @ 17:09

  Интересува ме относно аутизма – кога най-рано може да бъде забелязан у детето и на каква възраст да се консултира със специалист?

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Venera за Астрологичен преглед 2021
  2. gravatar Муси Дачева за Астрологичен преглед 2021
  3. gravatar Venera за Астрологичен преглед 2021
  4. gravatar Еми за Хороскоп 2021 за Везни
  5. gravatar Муси Дачева за Хороскоп 2021 за Везни