ВАШИТЕ ПРАВА

VezniЧесто, когато пред непознати стане дума за професията ми, чувам полуиронични, полусериозни възклицания от рода на “Е, засега нямам намерение да се развеждам”, или “Учили са ме, че почтен човек в съд не влиза”. За съжаление, българинът е свикнал да търси адвокат само в краен случай, когато работата вече е стигнала до съда и са се случили, поради недоглеждане или недооценяване на обстоятелствата, достатъчно неща, които да го поставят в неизгодно положение. Защото при съдебен спор между две страни, печели само едната. Вероятно поради това за средния българин адвокатът е синоним на нещо средно между унищожително бедствие и болезнена необходимост – защото обичайно го търсят в последния момент, за да спасява каквото може да се спаси.

Затова бих попитала онзи, който “няма да се развежда” – търсил ли е на адвокат, преди да се ожени? Питал ли го е, преди да подпише договор, да даде пари назаем, да ипотекира имот, и пр. Няма нищо по-лесно от това, когато не съумееш да се справиш с житейските си дела, да заключиш, че “в България няма закони”. Което съвсем не е вярно! Закони има, но не всеки проявява достатъчно грижа към себе си, имотите и интересите си, за да се възползва от правата и възможностите, които му дават именно законите. И тук е мястото на адвоката – той трябва да бъде търсен преди, а не след като се предприеме стъпка, която поражда задължения, или излага на риск правата и интересите. С две думи да потърсиш адвокат преди да се е стигнало до съда. Това гарантира сигурност, спестява излишни нерви и емоции /даже и пари/, свежда до минимум рисковете при бъдещ съдебен спор и пр. и пр.

Преди покупката на кола, домакински електроуред или друга по-скъпа вещ се съветваме с приятели. Защо преди да предприемем някаква стъпка от правен характер не търсим адвокатски съвет? Има ли разлика в единия и в другия случай? Или оценяваме интересите си по-ниско от цената на един хладилник?

Често ми се е искало спонтанно да възнегодувам: “Защо бе, хора, защо идвате при мене чак сега? Не съм магьосник, не съм Господ, как да ви помогна?” А и нали мъдрата мисъл гласи “Помогни си сам, за да ти помогне и Бог.”

В тази рубрика, която озаглавих “Вашите ” ще се опитам да споделя с посетителите на сайта temura.net свои впечатления от често срещани грешки и заблуди от правен характер. Ще говорим и за правата ви, защото в България допреди “прехода” права много нямаше, още по-малко се спазваха, но уви, нещата не са по-различни и сега.

Ще се радвам, ако проявите интерес и питате за неща, които ви интересуват. Надявам се този вид неформална консултация да бъде по-убедителна. Неизвестно защо българинът хем пита, хем не вярва на отговора, и от няколкото възможни си избира този отговор, който най-много му харесва. И който много често е най-неподходящия. Не съм нито наставник, нито ще порицая някого, че си е занемарил интересите или е постъпил против логиката на елементарния здрав разум и житейска грамотност.

Изборът е ваш, правата са ваши, вие постъпвате както намерите за най-правилно. Разполагате с правата си, ВАШИТЕ ПРАВА.

Елена Сиракова – адвокат

Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2.Посочен е авторът
3. Даден е активен линк към сайта www.temura.net

Етикети: ,

13 коментара so far »

 1. Муси Дачева каза,

  Писа на март 9, 2010 @ 12:24

  С тази статия, заедно с адвокат Елена Сиракова, полагаме началото на нова тема в нашия сайт. Ще има и други статии, надявам се интересни и полезни за вас, и всички тях ще можете лесно да намирате в Категория “Правни съвети”.
  Във Форума на temura.net също ще отделим самостоятелен раздел, в който ще можете да представяте вашите казуси и да получавате безплатен, но компетентен отговор от един доказал се професионалист, с дългогодишна адвокатска практика.

 2. smilingface каза,

  Писа на март 10, 2010 @ 11:13

  Поздравления! Мисля, че тази секция е чудесно нововъведение в сайта! Успех! :-):-):-)

 3. Ralica каза,

  Писа на март 10, 2010 @ 11:47

  Здравейте
  Искам да попитам нещо, много често в медиите слушам ЗАПИСНА ЗАПОВЕД,не съм сигурна как точно се изписва. Моля ви да ни обясните какво представлява и за каква цел се използва

 4. николета каза,

  Писа на март 10, 2010 @ 11:52

  Госпожо адвокат моля да ми отговорите! Искам да осиновя дете защото вече не съм в първа младост и не съм омъжена. Това има ли значение че съм сама

 5. Дияна каза,

  Писа на март 11, 2010 @ 0:09

  Приветствам новата категория “Правни съвети” в сайта и благодаря на г-жа М.Дачева за инициативата!

 6. leni каза,

  Писа на април 14, 2010 @ 13:55

  Здравейте!Може би с право хората нямат много доверие на адвокати и съдебна система-моля,не го приемайте лично.Когато наемаме адвокат се предполага,че му гласуваме доверие той да се грижи за интересите и правата ни и да ни съветва.Но какво се случва,когато се окаже,че защитникът ни е работил против нас и е късно нещата да се оправят.Доверието на клиента е предадено и щетите са огромни.С какви очи този адвокат ще практикува професията си? Ако съм Ви заинтригувала,моля пишете ми на Ще Ви бъде интересно!

 7. Elena Sirakova каза,

  Писа на април 20, 2010 @ 6:34

  Уважаеми дами,
  Мина доста време от поместването на статията. Моля да бъда извинена, ако не съм отговорила навреме на някой от поставените въпроси. Основно те са три.
  Веднага отговарям на първите два – за записа на заповед и за осиновяването на дете. Третата тема – за отношенията на клиент с адвокат е особено интересна, пряко ме засяга и съм наблюдавала какви ли не случки. Обещавам ви скоро отделна статия по тази тема.

  Ralica,
  Записът на заповед е ценна книга, съгласно която издателят й се задължава да заплати определената в него сума на посочено лице или на приносителят на записа, на определена дата и място. След изтичането на падежа (датата на която трябва да се заплати сумата), въз основа на запис на заповед може да се иска издаване на изпълнителен лист от съда.
  Моят съвет е – внимавайте какво подписвате. Ненапразно в България и конкретно в Пловдив е познат израза “Подписал като Цалапишки кмет”. Дали наистина в Цалапица е имало такъв кмет и кой е той, историята мълчи. Но приказката е особено красноречива – подписът ангажира, включително и с пари. Затова внимавайте какво подписвате и какво пише в документа. Не е срамно като ви го предложат, да поискате време за проучване и за да се посъветвате с адвокат. Напротив – това също е начин да проверите почтеността и добронамереността на отсрещния – ако не се съгласява и бърза с подписването, значи нещо не е наред.

  николета,
  Осиновяването на дете става като кандидатът за осиновител бъде вписан в регистър към Службата за социално подпомагане в Общината по местоживеене. Там ще Ви предложат заявление по образец и ще Ви обяснят какви документи е необходимо да приложите към заявлението. Те са: Удостоверение, че лицето не е лишено от родителски права (от служба ГРАО); медицинско удостоверение, че е в добро физическо и психическо здраве с оглед изпълняване на бъдещите родителски задължения; свидетелство за съдимост (от съда); удостоверение, че не е под съд и следствие (от Окръжната следствена служба и от двете прокуратури – окръжна и районна – намират се в сградата .на пл. “Съединение”). Прилагат се документи за имотното състояние и за доходите, както и препоръки от близки, съседи, колеги. След като бъдете вписана в Регистъра, следва процедурата по предлагане на дете. Процедурата е малко тромава с оглед изискването за прецизен подбор на осиновителите и гарантиране интересите на детето. Не ви съветвам да търсите “втори начин”. Има легални и недотам легални агенции за осиновяване, които вършат работа точно колкото агенциите за недвижими имоти – основно за да си заработят комисионните.
  Елена Сиракова, тел. 0888229077.

 8. Elena Sirakova каза,

  Писа на април 21, 2010 @ 21:24

  leni,
  Съчувствам Ви, навярно имате право да сте недоволна от адвоката си. Но сте си го избрали Вие, нали? По своя воля и с убеждението, че правите верния избор. Както всеки избор, този също крие рискове.
  Адвокатската професия се преценява като рискова и поради това се изисква задължителна застраховка. Точно за такива случаи – хора сме, случва се и да сгрешим.
  Колкото до това, че защитникът Ви е работил против интересите Ви, съмнявам се че е умишлено. По-често това се дължи на незнание и липса на достатъчна професионална подготовка. За да стане един юрист добър в професията си, е нужно десетина години работа и то под ръководството на опитен колега. Другото просто не става.
  А пък тези късо подстригани и гладко избръснати момчета на средна възраст, дето наводниха колегията през последните десетина-петнадесет години, хем нищо не знаят, хем градят фалшивата репутация на “връзкари”. Накрая като оцапат делото, се оправдават, че “другата страна е платила на съдията”. Не съм адвокат на съдиите, както във всяка професия навярно има и корумпирани. Но съм убедена, че до голяма степен митът за корумпираните съдии идва от некадърни и безхаберни адвокати, които с това оправдават зла свършената работа.
  Не знам докъде сте стигнали, но като умерен оптимист смятам, че от всяка беля се намира изход. Аз на Ваше място бих опитала на първо време с консултации. И както правят американците – най-малко от два, а защо не и повече, независими източника. Заслужава си, поне за да се да се уверите, че сте изчерпали възможностите да си помогнете. А може да се окаже, че има още възможности, защо не?
  Елена Сиракова, 0888229077

 9. Мария каза,

  Писа на април 24, 2010 @ 17:05

  Г-жо Сиракова какво е вашето мнение за неползваните отпуски? Има ли в Кодекса на труда давностен срок за използване на отпуската?

 10. Elena Sirakova каза,

  Писа на април 24, 2010 @ 20:26

  Има нещо странно в тая история с отпуските. Първо, отпускът трябва да се ползва в рамките на календарната година. Ако важни проиводствени въпроси не позволяват да се ползвя целия отпуск, работодателят е длъжен да осигури ползването поне на половината от дните, които се полагат като платен годишен отпуск за длъжността. Ако остане отпуск от предходна година, работникът има право да го ползва в следващата календарна година, като е длъжен да уведоми работодателя две седмици преди това.

  Неползваните отпуски си обяснявам с това, че хората се страхуват да си ги вземат, защото безработицата е голяма и рискуват да предизвикат работодателя си да се освободи от тях. Разбирам ги – даже да го осъдят и съдът да ги възстанови на работа, едва ли ще се чувстват комфортно. Имала съм случаи един и същи човек да бъде възстановен на работа, отново освободен и пак възстановен, но обикновено това е приемливо, ако му остават година-две до пенсия, такъв срок все пак може да се изтъпри във враждебна обстановка. С две думи, има законодателство, което закриля интересите на работника, но няма социална среда, която да му гарантира, че успешно ще ползва тези интереси.
  От друга страна, за да гаранттира интересите на работника и да му осигури ефективна почивка, Кодексат на труда забранява вместо ползването на отпуск да се заплаща обезщетение. Това може да стане само при освобождаването от работа. Давностният срок за заплащане на обезщетение поради неползван платен годишен отпуск е три години. Би следвало да се брои от края на следващата календарна година, през която работникът има право да ползва миналогодишния отпуск по своя преценка.Т.е. давностният срок за търсена на обезщетение за платен годишен отпуск,полагащ се и неползван през 2009 година отпуск, който може да бъде ползван като такъв най-късно до края на 2010 година, започва да се брои от 01.01.2011 г. и изтича на 31.12.2014 г.

 11. Стойка Витанова каза,

  Писа на март 8, 2013 @ 13:27

  Здравейте,много е хубаво, че сте се наели да давате надежда на хората, когато са изпаднали в трудност.И аз моля за съвет.:)
  Преди година заминах да работя в Германиая.Имах срочни депозити, които трябваше да се подновяват на всеки 6 месеца.Оставих пълномощно на майка ми с което да тегли и внася парите от сметките.
  На съответните падежи тя е теглила и внасяла, но вече на нейно име.
  Когато си поисках парите, тя ми отговори , че били вече нейни, да забравя за тях.
  Аз все още не съм се устроила толкова добре в Германиа, за да си позволя да се прибера до България – нямам финансови средства.
  Моля посаветвайте ме какво да направя, за да си варна парите, които майка ми присвои, като злоупотреби с доверието , което и гласувах.

 12. Муси Дачева каза,

  Писа на март 23, 2013 @ 13:21

  в отговор на Стойка Витанова
  адвокат Елена Сиракова:
  “За съжаление търсите съвет твърде късно. Освен това в написаното няма никаква информация точно за какво сте упълномощили майка си. При изготвянето на пълномощното можехте да поставите условия – например да не тегли повече от някаква определена сума на месец, или за тегленето да се изисква Вашето потвърждение и пр. Много неща, но това е трябвало да направите преди да подпишете пълномощното. Най-малкото е трябвало да контролирате движението на парите по банковата Ви сметка. Съжалявам и Ви съчувствам, но едва ли може да Ви се помогне”.

 13. Яни каза,

  Писа на октомври 1, 2017 @ 12:50

  Елена, не е много коректно да хвърляш вината само върху “подстриганите” момчета. Има и едни момичета с къси поли дето се фръцкат по канторите и кацат в скутовете на разни чичковци, успели в занаята. Те не правят по-добър имидж на гилдията, нито по-добра услуга на клиента!

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  2. gravatar Деси за Летен хороскоп 2021
  3. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  4. gravatar Р- Роси за Летен хороскоп 2021
  5. gravatar Муси Дачева за Планирано секцио и консултация с астролог