Разстройство на вниманието с хиперактивност (РВХА)

Както се предполага от наименованието на болестта, състоянието включва разстроено внимание и повишена активност.
Среща се в детската възраст и началото на проявите е още в детската градина, но най-често започва да притеснява родители и учители, когато детето започне училище и това негово състояние сериозно му пречи да усвои учебния материал, както и да спазва дисциплината в час. Изявата на това включва два елемента – нарушено внимание и повишена склонност към физическа дейност без нужда. При различните деца може да преобладава първия или втория елемент, както и да се съчетава наличието и на двата.
Разстроеното внимание включва следните изяви – трудност в съсредоточаването в дадена задача, децата лесно се разсейват от външни стимули, често забравят и губят вещи в училище и вкъщи, имат нужда от по-чести почивки, когато се занимават с домашните, не обичат да се занимават с дейности, които изискват дълга концентрация. Хиперактивността се изявява в склонност към повече движение, отколкото е нужно – децата изглеждат като „на пружини”, непрекъснато бягат, скачат, бързат, често дори са инициатори на сбиване, по-често от връстниците си се нараняват поради невниманието и повишената си активност.
Този проблем притеснява родители, учители, възпитатели. Редно е, когато родителите и учителите забележат подобен проблем в детето, да са наясно, че това състояние е болест и детето трябва да се лекува комплексно – медикаменти, психотерапевтична работа и специален педагогичен подход към него. Важно е да се знае, че тези деца обикновено имат нормален интелект, но поради състоянието си не могат да достигнат съответни на интелекта им познания. Трябва родителите да могат да са бдителни към този проблем и да посетят заедно с детето детски , който ще постави диагноза, ще назначи лекарства и ще провежда психотерапия. Към тези грижи от страна на лекари и психолози, задължително се включват и индивидуалния педагогичен подход на преподавателите.
Прогнозата на заболяването е оздравяване към 13-14 годишна възраст, но при 10-15 % от децата част от симптомите продължават и в зряла възраст. Децата с РВХА по-често страдат от определени психични като възрастни.

д-р Стоянка Велкова, психиатър,специализант по детска психиатрия , асистент в катедрата по психиатрия на УМБАЛ “Св. Георги” – Пловдив, тел. 0878246835, кабинет: ул. “Петър Стоев”123, с предварително записване

Всички права запазени.
Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2.Посочен е авторът
3. Даден е активен линк към сайта www.temura.net

Етикети: , , , , , , , , , , ,

2 коментара so far »

 1. Детски хороскоп | Зодиите.нет каза,

  Писа на август 13, 2009 @ 10:03

  [...] и търпение не е усвоен. Често срещан при Близнаци е синдромът на неустойчивото внимание, което кара някои [...]

 2. Муси Дачева каза,

  Писа на август 13, 2009 @ 11:46

  Даа, историята с краденето на статии явно няма да има край. В този сайт бяха откраднали и програмата ни Номерологичен календар. Когато затворихме достъпа им до нея ми писаха писмо да искат съгласие. Всъщност ако обърнете внимание в този сайт няма една авторска статия и то е защото са взимани по същия начин както Детски хороскоп- меко казано заимствани и “случайно” пропуснати атрибути като автор и сайт източник. Позната история отпреди една година по повод на която написах Плагиатствата на един феномен.
  Благодаря ви за инфото!

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Venera за Астрологичен преглед 2021
  2. gravatar Муси Дачева за Астрологичен преглед 2021
  3. gravatar Venera за Астрологичен преглед 2021
  4. gravatar Еми за Хороскоп 2021 за Везни
  5. gravatar Муси Дачева за Хороскоп 2021 за Везни