Ретроградната Венера

Муси Дачева

е втората, след Меркурий, планета до Слънцето и най-близката до Земята (изключая Луната). Има орбитален период от около 224 земни денонощия. Като астрономичен, а също така и като астрологичен, обект Венера е много интересна. За разлика от повечето планети в слънчевата система, тя се върти около оста си в посока по часовниковата стрелка, а оста и на въртене е почти перпендикулярна на повърхността на орбитата.

Като вътрешна планета, за наблюдател от Земята, Венера не се отдалечава от Слънцето на повече от 48 градуса. По тази причина тя се появява на небосвода вечер и преди зазоряване, а оттам и названията, които и дава народът- Вечерница и Зорница. Венера има плътна атмосфера, с голям коефициент на отражение, затова на вечерното небе тя се вижда като много ярка звезда.

Гледана от Земята, подобно на Меркурий, Венера прави два вида съвпади със Слънцето. Това се случва по времето, когато трите космични тела, Земя-Венера-Слънце, застават почти на една линия. В зависимост от това дали Венера е между Земята и Слънцето, или Слънцето е между Земята и Венера, от Земята наблюдаваме два вида съвпад – горен и долен.

Венера навлиза в зоната на своята ретроградност, когато предстои нейният Долен съвпад със Слънцето. И това е времето, когато тя се доближава най-близо до Земята. Венера, подобно на Марс, няма ретроградност всяка година, а това се случва един път на всеки 18 месеца, или три пъти на всеки пет години. Продължителността на ретроградната фаза на Венера е около 40 дни, за което време тя изминава в обратна посока средно 16 градуса.

През 2012 година Венера е ретроградна от 15 май до 27 юни. Движейки се назад,планетата ще  измине разстоянието от 23-я до 7-я градус на зодиакалния знак Близнаци.

Когато Венера застане точно на линията, свързваща Земята и Слънцето,се случва едно твърде рядко явление, наречено Пасаж на Венера. Последният пасаж е наблюдаван на 8 юни 2004 г. На 6 юни 2012 г., предстои Венера за втори и последен път през този век, да премине през диска на Слънцето.

В астрологията Венера е символ на любовта, красотата и хармонията, на изкуството в различните му проявления. Тя има отношение към всичко онова, което ценим в живота си, което ни създава удобство и комфорт на физическо и на психическо ниво. Тя ни помага да отворим сетивата си за красотата около нас, в природата и в предметите, които ни заобикалят, в хората и в отношенията ни с тях.

Венера олицетворява както чистата небесна любов, така също страстта и чувствените увлечения. Тя управлява знаците Везни и Телец,  и екзалтира в Риби. Венера, наред с Луната, е сигнификатор на женския принцип в мъжката . Нейната позиция по знак показва към какъв тип жена изпитва привличане даден мъж.

Както при всяко планетарно влияние, проявлението и може да бъде в светлата, или в тъмната страна. Позитивното изражение на Венера прави човек естет, чаровен, дружелюбен и етичен в отношенията с околните. Негативната Венера придава на човек качества като мързел, инат, сервилност и използвачество.

По подобие на Юпитер -“голямото щастие”, добрата Венера в астрологията наричаме “малкото щастие”. Добре поставена в наталната карта Венера носи удовлетворение от живота, позитивизъм, страст, умение да обичаме всеотдайно, да се радваме на приятелите и близките си, да получаваме и да даваме с удоволствие както на сетивно, така и на духовно ниво.

Когато Венера е директна, преминава през знаците Везни, Телец или Риби, и прави хармонични аспекти с останалите планети, тя отдава най-доброто от себе си на хората. Но всеки човек, според собствената си натална карта-приемник, възприема, обработва и предава навън тези фини влияния по свой собствен и различен начин.

Когато Венера е намерена ретроградна в наталната карта, претърпява някои особености във влиянието върху живота на човека, нещо на което разглеждам в друга статия.

Когато Венера се движи назад, нейното влияние върху хората е оцветено по различен начин, в зависимост от това в кой знак тя се движи назад. Ретроградната Венера оказва влияние върху модата и изкуството. Някои нови течения възникват като идеи точно в периодите, когато тя се движи назад.

Предстоящото ретроградно движение на Венера в знака Близнаци,от 15 май до 27 юни, ще окаже влияние най-вече върху начина, по който общуваме с околните.

Периодът на не е благоприятен за сключване на брак. Ретроградна Венера в картата на брака оказва неблагоприятно влияние върху емоционалния живот на двойката.

Ретроградната Венера в Близнаци ни кара да се върнем в миналото на нашите взаимоотношения, да преразгледаме връзката си с конкретен човек, с когото сме били близки преди, а сега сме разделени, или когото сме оставили в спомените си, поради различни по характер причини. Движейки се назад, тя ни кара да си припомним какво ни е привличало в даден човек, и какво ни е разочаровало, но също така да поставим всичко това в настоящия момент, и да му придадем ново значение. Ако не можем да променим фактите, то поне да ги приемем без обида или чувство за вина.

Ретроградната Венера може да доведе до неяснота и обърканост в чувствата, до предявяване на прекомерни претенции към партньора или до недооценка на настоящата връзка, до емоционални заблуди, идеализация и твърде големи, и безпочвени очаквания.

Транзитната ретроградна Венера ни кара да погледнем и на себе си от друг ъгъл. Вероятно у мнозина ще се появи импулс за промяна. Промяна във външността-прическа, грим, дрехи, но още повече промяна в поведението. Една нова връзка е също важна промяна в живота, но не бързайте да правите генерални изводи за отсрещната страна, преди Венера да тръгне в права посока.

6 май 2012 г.

В допълнение, Венера е ретроградна:

от 21.12.2013 г., до 31.01.2014 г., в знака Козирог

от 25.07.2015 до 6.09.2015  г. ,в знаците Дева и Лъв

от 4.03.2017 до 15.04.2017 г., в знаците Овен и Риби

от 5.10.2018  до 16.11.2018 , в знаците Скорпион и Везни

Всички права запазени!
Препубликация е допустима само и единствено с писменото съгласие на автора.

********************************************************************************

Книгите на Муси Дачеваможете да поръчате  on line.

За поръчка на лична астроконсултация и хороскоп, пишете на mussydacheva@abv.bg

Етикети: , ,

13 коментара so far »

 1. Ема каза,

  Писа на май 13, 2012 @ 11:13

  Здравейте, Муси. След като прочетох двете статии, с известно притеснение бих искала да попитам как би се отразила предстоящата ретроградна Венера върху началото на собствен бизнес в областта на изкуството.

 2. Муси Дачева каза,

  Писа на май 14, 2012 @ 10:40

  Ема,
  Начало на бизнес, имащ отношение към изкуството, е препоръчително да става на директна, и добре поставена към наталната карта, Венера.

 3. Руми каза,

  Писа на май 29, 2012 @ 0:46

  Дали по време на ретроградна Венера е добре да се правят по-големи покупки? Аз си купих лаптоп на предишната ретроградна Венера и не е спрял да ми създава проблеми, макар че отначало добре си вървеше. И на всичкото отгоре не могат да установят какво му е. За компютър би трябвало да се гледа Меркурий, а все пак дали и Венера има пръст?

 4. Муси Дачева каза,

  Писа на май 30, 2012 @ 18:32

  Руми,
  да, възможно е ретроградността на Венера да окаже някакво влияние върху качеството на покупка,която може да бъде за подарък или като луксозна вещ. Но по-скоро тук е оказало влияние съвпадът на Меркурий и Сатурн през октомври 2010 година, когато Венера бе ретроградна.

 5. Руми каза,

  Писа на май 30, 2012 @ 22:13

  Всъщност той ми беше подарък наистина (за рождения ден). Ама пак по ретро Венера се пада да се налага да ми сменят хард диска. Очаквам още проблеми…

 6. веронка каза,

  Писа на юни 4, 2012 @ 12:41

  здравейте и от мен,
  тазгодишната ретроградност на Венера е продължение на цикъл от преди осем години.Интересува ме, какво продължение да очаквам в този период, какво ново и какво старо ще акцентира тя?В моя хороскоп е във Везни, втори дом стелиум със Сатурн и Юпитер, така че ретроградността попада в десети дом, откъдето ще е в опозиция на съвпад Марс и Нептун.Удачно ли е да се планира смяна на местожителство?

 7. Муси Дачева каза,

  Писа на юни 4, 2012 @ 23:00

  веронка,
  да, ако Венера има влияние върху 3,4 или 9 дом.
  Но това не е нужно да става на ретроградна Венера, а трябва да се подбере подходящ период като се отчетат и други фактори.

 8. Skywalker каза,

  Писа на януари 12, 2014 @ 14:28

  Здравейте,
  Тъй като и в момента сме отново в ретроградна Венера, исках да ви попитам от колко до колко градуса е ретроградното движение? Благодаря!

 9. Муси Дачева каза,

  Писа на януари 12, 2014 @ 15:54

  Skywalker,
  Венера тръгва назад от 28-я и стига до 13-я градус на Козирог на 31 януари 2014.

 10. Skywalker каза,

  Писа на януари 15, 2014 @ 20:35

  Благодаря много!
  Т.е. ако в наталната карта е о1′ Венера в Стрелец например, човекът не е роден в период на нейната ретроградност?

 11. Р-Роси каза,

  Писа на януари 16, 2014 @ 10:09

  Муси, споменавате бегло добре поставена венера в картата.Ако венера е връх на тао, означава ли това обратното, т.е.- недобре поставена венера?Уточнявам, че в квадрата участват сатурн и нептун.Благодаря.

 12. Муси Дачева каза,

  Писа на януари 22, 2014 @ 11:25

  Skywalker,
  всяка ретроградност на Венера е в различен знак.

 13. Муси Дачева каза,

  Писа на януари 22, 2014 @ 11:26

  Р-Роси,
  когато Венера е в тао-квадрат с малфактор, не е добре поставена.

Коментар RSS

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  2. gravatar Деси за Летен хороскоп 2021
  3. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  4. gravatar Р- Роси за Летен хороскоп 2021
  5. gravatar Муси Дачева за Планирано секцио и консултация с астролог