Ретроградна Венера в наталната карта

Муси Дачева

Венера е една от двете вътрешни планети за нас, хората на Земята, и затова нейното влияние отчитаме за много по-лично, по-индивидуално, в сравнение с това на външните планети. За разлика от Меркурий обаче, който има ретроградна фаза три, дори четири пъти в една календарна година, нейните ретроградности обаче, се случват много по-рядко, един път на година и половина. Оттам и фактът, че ретроградна Венера не се среща толкова често в натална карта, колкото ретрограден Меркурий.

За земния наблюдател Венера се отклонява най-много на 48 градуса от Слънцето. Затова във Венера и какви жени харесват мъжете говорихме,  че в наталната карта планетата на любовта, може да бъде намерена в зона от пет зодиакални знака, в центъра на която е рожденото Слънце. Но това е в сила само, когато Венера е директна в рождествения хороскоп.

При ретроградна Венера, зоната от зодиакалния кръг, в която тя може да бъде срещната в една натална карта, става още по-малка. Ретроградната Венера се отдалечава от Слънцето на максимум 29 градуса.  Това значи, че ако имате ретроградна Венера в хороскопа си, то тя може да бъде във вашия слънчев зодиакален знак или в някой от съседните му. Например за рождено Слънце в Телец, ретроградната Венера би била в някой от зодиакалните знаци Овен, Телец или Близнаци.
Продължителността на ретроградната фаза на Венера е около 40 дни. Ако при раждането тя току що е навлязла в ретроградната си фаза, то в прогресивната карта Венера ще бъде ретроградна до 40-та година.

Ретроградните планети в наталната карта прехвърлят мост към минали съществувания. Те са указание за черти в характера, или на някои обстоятелства в начина на живот, в които има много елементи на задръжки, предразсъдъци, предубеждения, които са привнесени от предишни животи. В настоящата си програма сме заложили отново да попаднем в подобни на предишните жизнени обстоятелства. Но сега, с едно ново ниво на осъзнаване, можем да осмислим ролята си и да намерим начин да преживеем отново ситуациите, да си научим кармичния урок, да се освободим от бремето, така че да не се налага включване в жизнена програма на следващо прераждане.

Ретроградната Венера в наталната карта показва кармичен урок свързан с пренебрегване на хармонията, любовта и жизнените ценности в досегашния еволюционен път на душата. Благоприятните аспекти на ретроградната Венера с другите елементи на хороскопа показват дадени сега добри възможности и лекота на научаване на кармичния урок. Неблагоприятно аспектираната ретроградна Венера в натала посочва необходимост от влагане на повече усилия и преодоляване на повече препятствия по пътя на изчистването на даден кармичен урок.

Разполагането на ретроградната Венера по знак и по дом показва областите, в които е дадена нова възможност, и също така начините, по които това може да стане. Ето един кратък преглед на ретроградната Венера в наталната карта по нейното разположение по дом.

РЕТРОГРАДНА ВЕНЕРА В ДОМОВЕТЕ НА НАТАЛА

Ретроградна Венера в Първи натален дом

Кармичният урок на ретроградна Венера в първи дом на рождествения хороскоп е свързан със себехаресването. Венера в първи дом по принцип прави човек привлекателен за околните. Фиксирането в това да бъдем най-харесвани обаче поставя фокус на съсредоточаване на много жизнена енергия във външността. Кармичният урок е да се научим да се харесваме такива каквито сме, но още повече да се научим да даваме любов към другите.

Ретроградна Венера във Втори натален дом

Венера във Втори дом,и добре аспектирана, дава добри и стабилни източници на доходи. Когато тя е ретроградна в наталната карта, показва, че в предишен живот човек е придавал твърде голямо значение на това да разполага с много пари. Материалната страна на живота е била основен акцент и е носила голямо удовлетворение. В този живот, на човек отново са дадени възможности за постигане на финансова независимост, но той сам трябва да избере начините, по които това да става, като има за основа една здрава ценностна система, като бъде етичен и с висок морал.

Ретроградна Венера в Трети натален дом

Венера в трети дом обича добрите, хармонични отношения с близките роднини, с братя, сестри, съседи и съученици. Ретроградна Венера в трети натален дом повлиява взаимоотношенията. родените с тази позиция може да бъдат влюбени в своята учителка, или в своя учител, и да изживеят разочарование в младостта. В предишен живот може да не сте били тактични в отношенията с околните, да сте имали невъздържан и груб език, с който сте наранявали хора от най-близкото си обкръжение. В този живот кармичният урок е да се научите на правилен изказ и добронамерено поведение към околните.

Ретроградна Венера в Четвърти натален дом

В четвърти натален дом се отразява родителската среда и домът, който човек сам създава за собственото си семейство. Венера намерена тук по принцип дава хармонична родителска среда и добро материално благосъстояние. Когато обаче рождената Венера в четвърти дом е ретроградна, човек носи белези от миналото. В голямата си част те са свързани с немарливо отношение към домашната среда. Човек може в предишен живот да е пренебрегвал семейните си задължения или да е оставял близките си без дам, без подходяща среда за живот. Сега ще се чувства по-отговорен и ангажиран с това децата му да имат дом, да бъде обзаведен,удобен и уютен. В пълна степен да изпълни идеята “Моят дом-моята крепост”.

Ретроградна Венера в Пети натален дом

Венера, планетата на любовта, разположена вдома на любовта, дава любов на квадрат. Това е много добра позиция за планетата, когато тя е директна. Когато Венера е ретроградна в наталния пети дом, отношенията към децата изисква много повече отговорност. В предишен живот човек може да е пренебрегвал своите родителски задължения, заради забавления, лек живот или пълно отдаване на любимо занимание. Кармичният урок е да цени живота, който му е даден и който той може да даде. Трябва да подреди приоритетите си, когато има деца, и да поставя тях на първо място пред кариерата си.

Ретроградна Венера в Шести натален дом

Ретроградната Венера в шести натален дом показва пренебрегване на някои хигиенни навици в предишни животи,нещо, което се е отразявало на здравето. Сега чувството за чистота и ред ще бъде изострено и го насочва към връзки с хора,които могат да го подкрепят в това отношение. В предишен живот човек с ретроградна Венера в шести дом, може да не е бил достатъчно грижовен и внимателен към хората, с които работи. сега ще се чувства задължен към тези, които ръководи, ще трябва да мисли за тяхното удобство и да се стреми да им дава добри условия на работа.

Ретроградна Венера в Седми натален дом

Венера в Седми натален дом е добра основа за хармонични взаимоотношения с околните. Обещава успешно партньорство както в работната среда, така и в личния живот. При добро аспектиране дава успешен и дълготраен брак, взаимоизгодно съдружие в сферата на бизнеса. Ретроградната Венера обаче поставя знак за внимание във връзките. В предишен живот, човекът с такава Венера, се е отнасял пренебрежително към партньора си, бил е прекалено егоистичен и незачитащ правата на отсрещната страна. В този живот ще трябва да поеме своя дял от отговорностите свързани с брака, да се научи на търпение и всеотдайност, на това да дава повече в любовта и да поставя интересите на другият над своите.

Ретроградна Венера в Осми натален дом

Ретроградната Венера в Осми дом показва, че в минал живот човек е боравил невнимателно с чужди пари и собственост, бил е алчен и често злоупотребявал с оказаното му доверие. В този живот Съдбата ще го постави в условия, в които през ръцете му ще преминават чужди пари, ще работи в банка, данъчна служба или на друго място, където има парични потоци. Но, ще трябва да бъде изключително честен и коректен в работата си. Възможно е да има проблеми със собственост, която му идва по наследство. Разплитането на кармичния възел изисква приемане на щетата и даване на прошка. Друга тема са паранормалните способности, които е имал преди, и които е използвал твърде користно. В този живот, ако му е дадена дарбата свободно да черпи информация от по-високо ниво, то той трябва да проявява повече чистота и нематериалност.

Ретроградна Венера в Девети натален дом

За човек с ретроградна Венера в Девети дом на рождествения хороскоп, религията в предишно прераждане е играела изключителна роля. Може да е бил религиозен фанатик и да се е отнасял зле с хората, които имат различни от неговите разбирания и са с друга вяра. В този живот вярата също може да заема важно място в живота, но той ще трябва да се научи на търпимост към различните и на толерантност към чуждата вяра. Възможно е да слючи брак с човек от друга религия. Знанието, което е придобил, в предишен живот може да е било самоцел и като по-образован да е манипулирал или унижавал другите. Сега също ще има възможност да постигне висока образованост, но за да се изчисти кармата в това поле, ще трябва да бъде духовно ориентиран, да учи другите без да проявява грандомания и прекомерна критичност.

Ретроградна Венера в Десети натален дом

В минал живот роденият с ретроградна Венера в Десети натален дом се е стремял към слава и почести по един безогледен начин, без да зачита правата на другите, без да спазва правилата наложени от обществото. Възможно е да е бил с високо обществено положение по наследство, да е принадлежал към елита на обществото. И това му е давало чувство за превъзходство, което демонстрирал при всеки удобен случай. Сега, в този живот, ще трябва да се издигне в обществото със собствени услилия. Това, което ще му даде статуса на родителите, ще бъде повече в минус, отколкото в плюс, и в даден момент ще трябва да се откаже от него, за да продължи напред самостоятелно.

Ретроградна Венера в Единадесети натален дом

Намерена в Единадесети натален дом ретроградната Венера показва, че в минало съществуване човекът се е отнасял некоректно с приятелите си. Възможно е да е бил предател на кауза, в която се е включил заедно с други единомишленици, но да не е проявил достатъчно всеотдайност. Или да е нарушавал обществените норми на поведение, действайки под влияние на лоша приятелска среда. Сега, в този живот, може да има същите приятели от миналото, но за да излезе от кармичния модел, ще трябва да проявява повече самостоятелно мислене, избирателност и по-високи ценностни критерии. Ще трябва да се научи да следва собствените си правила, а не тези на другите.

Ретроградна Венера в Дванадесети натален дом

Дванадесети дом е дом на Кармата. Присъствието на Венера в него задава изживяването на кармична любов,която може да бъде удовлетворяваща или разочароваща,в зависимост от аспектите с останалите планети и от цялостната натална картина. Когато Венера е ретроградна, изискванията към личността, в сферата на емоциите, са големи. Необходимо е много чистота, искреност, безкористие и всеотдайност към другия. Любовните разочарования не трябва да бъдат повод за откъсване от реалността. Напротив, човек трябва да намери равновесие в разбирането за физическите и духовните аспекти на любовта.

10 май 2012 г.

Препубликация в интернет е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е в пълен текст, без никакви промени
2. Автор: Муси Дачева
3. Източник:  www.temura.net

********************************************************************************

Книгите на Муси Дачеваможете да поръчате  on line.

За поръчка на лична астроконсултация и хороскоп, пишете на mussydacheva@abv.bg

 

 

 

 

Няма етикети.

10 коментара so far »

  1. sun каза,

    Писа на май 13, 2012 @ 23:52

    Здравейте,Муси
    ако може да кажете дали през 1978 и 1979 години Венера ее имала ретроградност и през кои месеци ако е имала.Срещам доста трудности по пътя си ,и ще се радвам да ми отговорите.Благодаря предварително!

  2. Муси Дачева каза,

    Писа на май 14, 2012 @ 10:49

    sun,
    Венера е била ретроградна от 18.10.1978 г., в 6:58 ч. до 28.11.1978 г., в 16:10 ч.,като се е придвижила назад от 22°Скорпион до 7°Скорпион.
    През 1979 г не е имала ретроградност.

  3. emi каза,

    Писа на май 14, 2012 @ 18:14

    А какво означава ако в наталната карта венера не е ретроградна, но става такава по прогресия малко след раждането? На практика пак до около 40-тата година човекът живее с ретроградна венера, пък била и такава само по прогресия

  4. Муси Дачева каза,

    Писа на май 15, 2012 @ 8:07

    emi,
    има разлика и тя е в това, че наталната Венера е директна, липсва кармичната нотка. Докато Венера е ретроградна в прогресиите влиянието и трябва да се отчита по линия на темите, които управлява в натала.

  5. Жени каза,

    Писа на ноември 10, 2013 @ 11:09

    какво означава Венера да ти е ретроградна до 40тата ти годишнина? Ще се мъчиш 40 години?

  6. Муси Дачева каза,

    Писа на ноември 10, 2013 @ 12:58

    Жени,
    вероятно имате предвид в прогресиите. Не, ретроградността на Венера няма такова негативно изражение.

  7. Валентина каза,

    Писа на ноември 11, 2013 @ 0:04

    Муси ,а при мен какво е положението с Венера, род.съм на 14.09.1976г Видин 12 ч.обед.

  8. Лили каза,

    Писа на март 5, 2017 @ 22:12

    Имам ретроградна Венера в Овен и в 5-ти дом, управител на 7-ми и 11 дом в квадратура с натален Сатурн и тригон с натален Уран
    Моля за вашето тълкуване, благодаря!
    <3

  9. Муси Дачева каза,

    Писа на март 6, 2017 @ 15:05

    Лили,
    така поставена Венера е меко казано в недобра позиция.
    Да припомня обаче, че Венера през 18 месеца е ретроградна, а през 8 години прави това в един и същи знак.
    Така че подобна на вашата позиция на Венера имат много хора, в частност жени.
    Тълкуване на позицията сама по себе си е едностранчиво.
    Затова е важна конкретната астрологична карта. В случая аспектите със Сатурн и Уран дават някои насоки.
    Венера оказва влияние върху емоционалния живот и като позиция по дом -пети,
    и като управление -на 7 и 11-ти.
    В допълнение е асцендент в Скорпион.
    Подсказва импулсивна емоционална природа,ако и Слънцето е в Овен, с големи задръжки, които при едни строги морални рамки,
    могат да доведат до сдържана ревност, неизразяване на натрупано неудовлетворение,което повлиява отношенията с другия пол,
    а също така дава отражение върху здравето.

  10. Муси Дачева каза,

    Писа на март 27, 2017 @ 12:33

    За тълкуване на наталната карта си насрочете астроконсултация с мен, за което можете да ми пишете на имейл.

Коментар RSS

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии