Астрологичен преглед 2021

2021aАстрологичен преглед 2021 година

Муси Дачева

Изпращаме тази необикновена, отпечатала се дълбоко в паметта ни 2020-та и посрещаме с огромна надежда 2021 година. Както вече писах в последния седмичен хороскоп за годината: „Номерологично преходът от 4-ка към 5-ца не е лесен. Оставяме в миналото консервативната и разпъваща на кръст уранова четворка, в която ограниченията са били повече от свободите, за да се озовем в многообразието на пъстроцветната меркуриева петица. В деветгодишния цикъл на промените 5-та е точката на обратите. Това което сме започнали на 1-та, но не е дало очаквания резултат, на 5-та можем да го прекратим и да започнем нещо съвсем различно, което да развием в останалата част на цикъла до завършващата 9-ка. Цикъл в цикъла.“

Със сигурност 2021 година ще бъде много различна от 2020 година. Стресовата ситуация, в която бяхме поставени, ни създаде много главоболия, но и ни научи на много неща. Макар че очаквахме годината да бъде трудна, така както говореше астрологичната картина, имаше и неща, които изненадаха. Астрологичната аналогия предупреждаваше, за повтаряемост на времето от 30-те години на миналия век, когато далечните планети също са били едновременно в кардинални знаци, с аспекти помежду си, времето на голямата депресия и последвалия наплив на фашизма в Европа. Времето на разцвета на пропагандната машина на Гьобелс, когато измислицата се представя за истина. Затова е чудно, че отново ни хванаха в капана на лъжата, с реклама и манипулация, масирана, настъпателна и постоянна. Трудно учим, много трудно. Дори когато всички конспиративни теории видяхме реализирани на практика, невярващите са много. Всичко върви по план, нечий план. Планетите се опитват да ни помагат да вникнем в този план и да видим своето място. Дали добре разчитаме техния език, трудно е да се каже. Но поне се опитваме.

2020-та година бе изпълнена с астрологични знаци, които показваха, че е специална. В седмичните хороскопи, и в няколко изнесени статии, отбелязвах тези особености като астрологични събития с много голям интервал на случваемост, или пресичане на цикли, които създават значими възли, както беше съвместяването на ретроградните фази на Юпитер, Сатурн и Плутон при тяхното едновременно движение през Козирог. През 2020 година Венера и Марс също бяха ретроградни, а това направи някои периоди на годината с пет-шест ретроградности, които съответно водят до усложняване на започналите процеси. Напрегнатите аспекти в кардиналните знаци, с участието на Марс,Плутон и Сатурн, както и шестте затъмнения, три от които в кардинални знаци, допринесоха много за усещането за срив и безизходица, предизвикано от епидемията.

2021 се очертава да бъде различна. Не бих казала по-лека, защото започнатото през 2020 година ще продължава да се развива. Но, 2021 година няма да ни свари неподготвени. Съпротивителните сили на повечето хора са задействани, както и недоверието към официалната версия. Критичното отношение е, и ще бъде, много силен инструмент за съпротива. С преминаването на триото Юпитер-Сатурн-Плутон през знака на властта и закона Козирог, които направиха съвпад в началото на миналата година с ЮЛВ, се случи изчистване на стария кармичен модел на доверие във властта. Освободихме се от респекта към елит, който ни показа другото си- алчно и грозно лице. Разпад на доверие в авторитетите тече от години, особено силно се усети през 2019, когато Юпитер и Нептун направиха квадрат в знаците на истината и мъдростта- Стрелец и Риби.

2021 година,под силното меркуриево влияние на Петицата и СЛВ в Близнаци, ще ни предложи много промени и ще изисква от нас да се настройваме към тях. През цялата година въздухът с Юпитер и Сатурн във Водолей, и земята с Уран в Телец и Плутон в Козирог, ще се надпреварват да ангажират вниманието ни с аспектите си с останалите планети и помежду си. Най-натоварени с напрегнати аспекти са първите два месеца на годината. Особено месец януари.

Уран прави аспекти с всички планети преди него, от Меркурий до Сатурн – съвпад, тригони и квадрати през януари и февруари. Разполагането на всички планети, без Луната, в четири-пет последователни знака дава предимство на напрегнатите аспекти между тях, най-вече квадратури. Това прави първите месеци инфарктно променливи и непредвидими.

През януари, докато е все още в своя знак Марс, до 7 януари, не прави напрегнати аспекти. Стъпвайки на територията на Телец обаче, планетата-воин-рицар прави съвпад с Уран и застава в квадрати с Юпитер и Сатурн. Предстоят социални бури у нас, около нас, както и отвъд океана. Юпитер и Сатурн във Водолей в квадрат с Марс разгръщат и задълбочават понятия като отговорност пред обществото, обществен интерес за сметка на отделната личност, жертва в името на цялото и подобни. Реални сблъсъци са вероятни в дните между 8 и 13 януари, 20-21 когато Марс прави съвпад с Уран.

През втората десетдневка на януари, при новолунието на 13-ти, се оформят два стелиума. Новолунието в 23Козирог на 13 януари е в съвпад с Плутон и в квадрат към планетката на раздора Ерис. Юпитер, Сатурн и Меркурий формират вторият стелиум във Водолей, който прави квадрат с Марс, Уран и Лилит от Телец. Напрегнатите аспекти в неподвижните знаци поддържат огъня до пълнолунието в Лъв на 28 януари и дори след него, докато премине квадрата на Марс и Слънцето в началото на февруари. Президентската сага отвъд океана, която се очаква да даде основна насока на движението на света за следващите няколко години ще завърши през януари, според законите на страната, в името на правдата и измамата ще бъде заклеймена. Битката ще бъде спечелена, предстои да бъде спечелена войната.

От месец октомври 2020 година Нептун е застинал в квадрат към лунните възли. Както писах в „Нептун в квадрат към лунните възли“ тази квадратура преминава в две фази, при ретроградна планета до 29 ноември, и втората при директна планета до разпад на аспекта след съвпада на Слънце-Нептун на 11 март. Освен всичко друго, Нептун ни учи да разбираме тялото си, както физическото (така също астралното, менталното и другите по веригата), да се грижим за него като храм на душата ни. Докато се движи през Риби, той ни помага да го настройваме като фин инструмент, за да ни служи добре, поддържайки го здраво. Планетата на духа ни учи как да се пазим от това, което е вредно за нас-храна, въздух, медикаменти, но също така и от лъжата и манипулациите, които ни идват отвън.

Нептун е планета на мечтите и фантазиите, но също така и на дълбоките прозрения. Квадратите с лунните възли ни поставят в условия да взимаме решения за себе си, да сме наясно кое за нас е полезно, и кое вредно. Да даваме съгласие друг да се разпорежда с нас, или да отказваме такова. Ако в първата фаза, до края на ноември 2020, информационната мъгла по отношение главната тема на годината-вирус, ваксини, ограничения, все още бе твърде плътна, през декември се пропука, то през януари 2021, при точния квадрат на 26-ти, и в началото на февруари, картината съвсем ще се проясни. Поне за тези, които искат да видят, и да знаят. За останалите предстои още по-дълбоко потапяне в будната кома.

Квадратурите на далечните планети с лунните възли очертават „време разделно“, време на остра, ясно разграничима поляризация, когато средният път не е решение. По времето на голямото прекрояване на света след ВСВ, през 1945 година, Нептун е бил в квадрат към възлите, но в кардинални знаци.

Процесът на разпадане на държави, прекрояване на граници, създаване на нови държавни формирования е в ход и ще продължи през следващите години. През 2022 година Сатурн от Водолей прави квадрати към лунните възли в Телец-Скорпион. През 2023 година Плутон от Козирог е в квадратури към Л.Възли, които се движат през Овен-Везни.

Двете далечни планети във Водолей ще се държат по различен начин. Юпитер е планета на истината, разнообразието, големите мащаби, прекрачването на граници и рисковите начинания. Юпитер е подбудител на авантюристите и на хората любители на екстремни преживявания. Почти през цялата година, особено когато е активиран от аспекти с други планети, той ще бъде в основата на не едно забавно или плашещо събитие. В началото на годината повелителят на боговете се движи с голяма скорост и всичко случващо се с негово участие ще бъде бързо и грандиозно. Такава е ситуацията през януари, когато на 18-ти Юпитер застава в квадрат Уран. Също така в средата на април, след новолунието, когато е тригонът му с Марс.

В средата на годината Юпитер прави отдръпване, преминавайки в Риби на 14 май, знакът, в който той е господар. Юпитер на прав ход и Нептун в Риби е глътка чист въздух за жадуващите мир и спокойствие. Двете планети на духа няма да се срещнат сега, не е дошъл още момента, това ще стане през следващата година. Но самото им присъствие в знака на добротата, прошката и състраданието е небесен подарък особено в зоната на затъмненията май-юни. В този период може да има и повече валежи от обикновено, което е благодатно за добра реколта, но да не забравяме, че Юпитер е планета на прекаляването и големите мащаби. И многото вода може да се окаже проблем като създаде опасност от наводнения. На 20 юни Юпитер влиза в ретроградната си фаза, която продължава до 18 октомври, като междувременно се завръща във Водолей на 28 юли.

Сатурн във Водолей плува в свои води. Ако в Козирог планетата господар на кармата се прояви силно в укрепването на властта на определени кръгове, на определени хора, и с налагането на волята на едни над други, то във въздушния знак влиянието му е различно. Във Водолей Сатурн, за трите години транзит, ще ни научи на разумно отношение към свободата, на това сами да се придържаме към ограничения, които са полезни за нас и хората, за които носим отговорност. Отговорното отношение към свободата е признак на зрялост. Сатурновото влияние от въздушния знак ще ни прави по-разумни в отношенията с природата, ще ни насочва към разбирането за пестеливо ползване на земните ресурси. И това ще трябва да залегне в учебните програми в училище, да се възпитават децата в обич към майката земя. Сатурн във Водолей е големият възпитател, и на млади и на стари.

Сатурн във Водолей ще ни кара да мислим по-обобщено, за сметка на индивидуализма и единоначалието. Като народ съставен предимно от индивидуалисти, ще имаме много да учим през тази и следващите две години. В тази сфера ни очакват много противоречия и битки. Те ще бъдат главно в периодите на мощния аспект-квадрата с Уран, но също така и с тези на близките планети и Слънцето през месеците януари, февруари, май,юни, юли, ноември и декември. Юпитер и Сатурн във Водолей заедно ще ни помогнат да определим ясни граници между старото и новото, между стари схващания за взаимоотношения, за управление, за възпитание и ново разбиране за тях. Докато Юпитер е в Риби, за кратко през 2021 година, през май, юни и юли и през 2022 година, те заедно ще ни предават урока за толерантността, взаимното разбиране, съвместното преминаване през сложни обстоятелства.

Сатурн е планета на ясната цел, във Водолей, заедно с Юпитер, планетата на разгръщането, може да понесе някои групи хора на крилата на бързото забогатяване. В периоди на кризи има ниши, в които някои хора забогатяват бързо. Нашият мъдър народ го е казал: в мътна вода най-лесно се лови риба.

Паричните потоци и тяхното движение ще бъдат в центъра на заострено внимание почти през цялата 2021 година. Уран в Телец, знака на парите, влезе през 2018 година, но промените, които се случваха в тази сфера, донякъде оставаха настрани от обществените коментари, а предимно сред специалисти. Разбира се парите винаги следват интереса на тези, които са на власт. С навлизането на социалните планети Юпитер и Сатурн във Водолей, общественият фокус ще се насочи съвсем определено към това как се харчат парите на данъкоплатците, как се разпределя бюджета, какво се случва с ресурсите на страната, кой забогатява по непочтен начин. Квадратите на Юпитер и Сатурн с Уран ще разбъркат мътилката и ще я изкарат на повърхността пред погледа на всички.

Най-значимият аспект през 2021 година е квадратът на Сатурн и Уран, във Водолей-Телец. България е под сатурново влияние, а епохата,в която сме е под ураново, затова аспектите между двете планети се отразяват на събитията у нас. Големият цикъл Сатурн-Уран е около 500 години. Настоящият голям цикъл е започнал на 3 януари 1762 година със съвпад на Сатурн и Уран в 5Овен. Предходният голям цикъл започва през 1262 година със съвпад в 18 Овен. 120 години по-късно България попада в робство. Почти толкова години от 1762-ра България се освобождава от робство. През 1762 година Паисий Хилендарски написва „История славяноболгарская”, с която призовава българите към открита борба срещу турския поробител, тя е зов за опазване на българския език и българщината. Много вода ще изтече и още пет малки цикъла докато свърши текущия голям цикъл през 2260 година.

Малкият цикъл Сатурн -Уран започва на всеки 45 години, когато двете планети се срещат за пореден път в някой от знаците на зодиака. За последен път това е станало през 1988 година,в месеците февруари, юни, октомври последните градуси на Стрелец. В подножието на началото на „прехода“, този съвпад е изпълнен с вдъхновение и много обещания. Първият квадрат на този подцикъл е през 1999 година, а опозицията – точката на разгръщане на цикъла е през 2008 година- ипотечната криза. Сега сме в зоната на втория, разходящия квадрат на текущия подцикъл. Разбира се не само ние, а целия свят.

Кадратурата Сатурн-Уран се разлага на три точни аспекта – на 17 февруари 2021 в 7Водолей-7Телец, на 15 юни 2021,в 13-я градус, Сатурн е ретрограден, и на 24 декември, при ретрограден Уран, в 11 градуса Водолей-Телец.

Пандемията, преднамерено раздухвана, послужи за отклоняване на вниманието от икономическата криза, в която сме сега. Изкуствено поддържан страхът от нея изисква нови и нови вливания, нови щамове, нови заплахи оттук и оттам, инфлация, зануляване, извънземни. Ще се възобнови заплахата от терористични актове, която добре сработваше в предишните години, но успешно бе заменена от пандемията.

Юпитер и Сатурн във Водолей, укрепват реформаторството в различните проявления на социалните отношения и развитието на технологиите. По време на техния съвместен транзит ще има бързо, скокобразно нарастване на напрежението и в някои моменти усещане за анархия, и излизане от контрол както от постъпките на отделните хора, така на големи групи, но и на цели държави. Анархистичната тенденция от транзита на двата гиганта през въздушния знак, подклаждана периодически от квадрата с арогантния Уран ще доведе до движения за искане на отделяне от големите конгломерати. Тенденцията за отделяне, откъсване, разграничаване, ще бъде в пъти по-голяма от тази за обединение. Предстои картата на света да бъде прекроена.

Месец март е относително най-спокойният, но и най-продуктивен, месец на годината. Няма ретроградни планети, преобладават хармоничните аспекти между планетите, активна е водната стихия с движението на Слънце, Венера и Нептун в Риби, и съвпадите между тях. Позитивната енергия на този месец може да внесе благоприятни изменения в много сфери на живота.

2021 година ще бъде трудна за много бизнеси. Доминирането на Водолея изпълва групи хора с ентусиазъм да започват дейности необичайни и рискови. Много фирми ще се опитват да пробиват в бързо развиващи се нови технологии. Продаването на парцели на Марс, замразяването за след 200 години живот няма да изглежда толкова странно и необичайно. Криптовалутите ще се радват на успех,защото много хора с възможности няма да има къде да си влагат парите. Банките ще продължават да искат да им се плаща, за да ги пазят. Смяната на професията,на дейността на фирмата може да се случва повече от един път през годината. Но лекотата, с която се преминава през различни опитности, ще прави хората по-изобретателни в оцеляването. Ще бъде трудно за тези, които разчитат на помощи. Ще се справят добре тези, които разчитат на себе си, на добрите си идеи и трудолюбие, и не се страхуват да рискуват. Храна и покрив, двата стълба на човешкия комфорт, ще стават все по-ценни, все по-скъпи.

От последната финансова криза 2008 година системата на парите е много крехка и податлива на множеството промени. Икономическият колапс, отложен с разгръщането на пандемията, все пак предстои да се случи. Акциите на някои големи компании ще бъдат изключително уязвими. Периодично ще има фалити на големи фирми, пропадания на борсите, финансов скандали. Уран, който е гвоздеят на програмата през тази година, защото управлява Водолей, в който знак се движат гигантите Юпитер и Сатурн, не е в добра позиция в Телец, там е в падение. По-склонен е да руши, отколкото да съзидава. Напрегнатите аспекти, които прави с планетите, транзитиращи неподвижните знаци, дават ориентация за периодите на финансови рискове. На 18 януари квадрат с Юпитер следван от съвпад с Марс на 20-ти, на 26 януари със Слънцето. Мощният квадрат на 17 февруари със Сатурн е на фона на ретрограден Меркурий във Водолей и Марс в Телец. Твърде сложна става ситуацията в последната десетдневка на месец май и през юни в зоната на затъмненията. На фона на втората ретроградност на Меркурий, в Близнаци, и ретроградностите на Сатурн и Плутон, преминаваме през напрегнати аспекти на Нептун със Слънцето и последвалия го втори квадрат на Уран със Сатурн на 15 юни. Изненади предстоят и в първата десетдневка на месец юли, когато от далечните планети само Уран е директен,но предизвикан от Венера, Сатурн и Марс,с който прави точен квадрат на 4 юли.

Неподвижните знаци, каквито са Водолей и Телец, главни участници в годишния театър, притежават качеството инертност. Каквито и идеи, мисли и планове за промени да имат, то пристъпването към тяхното осъществяване се оказва най-трудно. Често застиват в удобството на дълбок коловоз, отлагайки дълго време излизането от него. Зациклянето в познатото и рутинното ще пречи на много от възможните промени да се случат. Особено през първите месеци на годината, докато Марс в началото на март навлезе в Близнаци и зададе тон за промяна.

Водолеят е знакът на групите, екипите и партиите. В годината на избори и водолейска активност ще има много хора повярвали си и успели да накарат други да им повярват. Изобилие от партии и кандидати ще разводнят и без туй неорганизираната политическа среда. Изпълнени с недоверие към управляващите, хората много трудно ще припознават отделни хора за лидери. Да си политик е добре заплатено, но вече не е престижно. Хората искащи да бъдат водачи, ще трябва да доказват качества и отдаденост на общата кауза в условия на тотално недоверие.

През септември и октомври ретроградностите на повечето планети, изключение правят Венера и Марс,ще поддържат усещането за статичност, недостиг, а даже и липса на свобода. Някои проекти за налагане на ограничения за движение и комуникация отново ще търсят съмишленици. Ретроградността на Меркурий, която за трети път през годината е във въздушен знак, от 27 септември до 18 октомври ще отвори за пореден път тази тема. А пълнолунието в Овен на 20 октомври ще сложи разграничителната линия.

До средата на ноември астрологичната картина е спокойна. Следва коридор на затъмненията, лунно в Телец на 19-ти и пълно слънчево в Стрелец на 4 декември. През декември е третият квадрат на Сатурн-Уран и ретроградната фаза на Венера,започваща на 19-ти. Очертава се приповдигнато емоционален край на една доста сложна в астрологично отношение година.

*******************************************************************************

Всички права запазени.

Препубликация само с писмено съгласие на автора.

 

Етикети:

7 коментара so far »

  1. svetski каза,

    Писа на януари 2, 2021 @ 6:28

    Честита Нова 2021 година, Муси!
    Бъдете жива и здрава през цялата година, от все сърце Ви желая много щастие и късмет, и нека всички промени са все за добро!
    Страхотна статия, чета и препрочитам, опитвам се да вникна в съдържанието, и пак чета. Много обстойно, много подробно, много разбираемо. Много благодарности за всичкия труд, който сте вложила!
    Само каква година ни предстои.. Вярвам, че всички промени са в името на Доброто и са част от Великото Пробуждане и Възнесението на човешката раса. Нека не забравяме да даваме на телата си достатъчно време за почивка, за да могат да се настройват към ускореното покачване на честотите на планетата.
    Желая Ви всичко най-хубаво.

  2. Eli t sa каза,

    Писа на януари 2, 2021 @ 7:37

    Благодаря!

  3. Милена каза,

    Писа на януари 2, 2021 @ 19:46

    Честита Новата 2б21 Година, Муси!
    Бъдете жива и здрава и много щастлива през следващата година!
    Много задълбочена и интересна статия, която сте представили на достъпен език! Много благодарим за огромния труд, който сте положили при съставянето й!
    Явно ни очаква година на промените! Дано това, което ни е носило тъга, отчаяние и депресия, бъде “изметено” от свежия полъх на положителни промени!

  4. Ваня Данева каза,

    Писа на януари 2, 2021 @ 23:02

    Много Ви благодаря. Чувставам се по-спокойна. С помощта Ви, ще преодолеем с лекота напрежението, създадено от 2020г. Да е мирана и спокойна Новата 2021г. А, на Вас, здраве и благоденствие.
    С уважение: Ваня Данева

  5. Venera каза,

    Писа на януари 11, 2021 @ 23:35

    Здравейте г-жо Дачева,
    Простете за въпроса, но може ли да се каже въз основа на планетарните аспекти дали от тук нататък предстои ние хората да бъдем все по-ограничавани, все по-контролирани и едва ли не лишавани от редица права и свободи, на които се радвахме до скоро, явно без да осъзнаваме какво благо сме имали? Има ли шанс за някаква нормалност?

  6. Муси Дачева каза,

    Писа на януари 12, 2021 @ 22:59

    Venera,
    светът се променя, хората се променят. Преживявайки всичко,което сега ни се случва, се научаваме на много неща. Научаваме се какво да ценим. Ако това е свободата, ще се научим да я пазим. Никой не може да те ограничи повече от това, което му позволиш. Границите на достъп до нас самите са под наш контрол. Жвотът ни е спирала. Дори да отпаднат тези ограничения,които сега ни притесняват, животът ни няма да бъде същият. И ако се вкопчим в това, което е било, в старото удобство, няма да видим това, което трябва да дойде. Светът се променя за по-добро. Но бавно. Много е затлачено. След няколко години,6-7, когато далечните планети Уран и Плутон се свържат хармонично, а Сатурн и Нептун започнат новите си цикли, тогава ще стане по-светло. Но дотогава животът продължава и трябва да се живее смислено.

  7. Venera каза,

    Писа на януари 13, 2021 @ 21:24

    Благодаря!

Коментар RSS

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии