Куинконс между Сатурн и Уран

Муси Дачева

Куинконсът е аспект, който свързва две планети, разположени в знаци с много различни характеристики. Тези зодиакални знаци, са на 150 градуса един от друг, и не участват в нито една от групите обединени по даден астрологичен критерий. Не са нито от една стихия, нито от един зодиакален кръст, нито са едновременно мъжки или женски, нито принадлежат на един квадрант. Затова включването, посредством точен аспект куинконс, задейства противоречиви енергии.

Куинконсът е средна точка между аспектите тригон и опозиция. По този начин неговото проявление е нещо средно между съгласие и противопоставяне, което го прави аспект на компромиса, на търсенето на допирни точки в противоположностите, изразител най-вече на процеси на потискане и задържане.

Аспектите между външните планети винаги оказват влияние не само на личностно ниво, но още повече върху големи маси от хора, върху социалните взаимоотношения, обществените нагласи и предимно върху международните отношения.

В куинконса - по-бързата планета е Сатурн. Сатурн е в основата на събитията, първопричината, катализаторът, основният двигател, конструкторът и манипулаторът. А създава средата, в която нещата се раздвижват, където би могло нещо да се развие, посредством реформиране. Освен, че обединяват два същностно различни зодиакални знака, планетите Сатурн и са взаимнопротиворечиви. Сатурн е изразител на старото, задържащото формата и конструкцията, а обратното, е символ на новото, разрушител на старото и на ограниченията. Обединяващ елемент между знаците Скорпион и Овен е техният управител Марс, планетата на импулса, енергията, на силата и агресията.

Аспектът куинконс между Сатурн и Уран има собствен цикъл с продължителност около 45 години. Той е неравномерен, състои се от две части, активна с продължителност от 10 години и пасивна от 35 години.  Активната част от 10 години, от своя страна, се разделя на три части – две активни от по 2 години и една пасивна между тях, с продължителност от около 6 години.

Така например последният куинконс цикъл Сатурн-Уран е между 1960 и 2005 година.

През интервала 1960-1962 година всяка година има по два точни аспекта през месеците: март и май 1960 година, февруари и август 1961, когато Сатурн е в Козирог, Уран е в Лъв, януари и октомври-ноември 1962 година, когато Сатурн е във Водолей и Уран е в Дева.

Следва пасивен период между 1962 и 1968 година.

Куинконс между Сатурн-Уран имаме отново през юли 1968, през април-май и октомври на 1969 година и през март 1970 година.

Следва пасивен период от 35 години.

Между 2005 и 2007 година е активният две годишен период, начало на следващия 45 годишен цикъл. Аспектът е бил точен в периодите 14.09.2005- 26.09.2005 година, 11.01.2006 – 25.01.2006 година, 25.07.2006- 5.08.2006 година, 21.04.2007 – 18.05.2007 година.

Сега се намираме във втория активен период на текущия цикъл, простиращ се между 2012 и 2014 година.

Точният аспект е в периодите:  9.11.2012 – 21.11.2012 година,

5.04.2013 – 18.04.2013 година, 28.09.2013 – 9.10.2013 година

и 24.06.2014 – 11.08.2014 година.

В един от активните периоди на куинконса Сатурн (във Водолей)-Уран (Дева), от 14.10.1962 – 9.11.1962 година светът затаява дъх пред вероятността от световна война.

На 14 октомври 1962 г., започва Карибската криза, когато Студената война е най-близо до прерастването ѝ в ядрена война. Тогава американското разузнаване изнася данни пред американския президент Джон Кенеди, разкриващи стартовите площадки на съветските атомни ракети, разположени на територията на Куба. Кризата завършва на 28 октомври 1962 г., когато Никита Хрушчов обявява, че инсталациите ще бъдат демонтирани.

Шест години по-късно и пак в зоната на влияние на куинконса Сатурн-Уран, през юли 1968 година, когато Сатурн е в Овен, а Уран в Дева, и двете планети директни, се случва друго важно събитие. Това е времето на Пражката пролет, която заапочва на 5 януари 1968 година. Съветските войски,участвали във военното учение „Шумава“, формално се изнасят от страната, но остават в готовност по границата. На 20 август 1968 година СССР и съюзниците от Организацията на Варшавския договор (с изключение на Румъния) окупират Чехословакия. Според официалните съветски власти войските са „повикани“ от чехословашките комунисти, потърсили „братска помощ против контрареволюцията“. Инвазията (Сатурн е в Овен) е кратка и ефективна, след месец, през октомври 1968 г., се подписва двустранен договор, според който се регламентира пребиваването на съветски войски в Чехословакия. Идеята за окупацията се приписва на Тодор Живков, по този начин България се оказва първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия, и последната, която се извинява за участието си в потушаването на Пражката пролет.

През април 1969 година, когато Сатурн и Уран отново са в куинконс, но Уран е ретрограден, на мястото на Дубчек е „избран“ за генерален секретар на ЧКП Густав Хусак, с което започва периодът на т.нар. „ нормализация“. Отменят се всички реформи, много интелектуалци, открито подкрепящи либерализацията, са отстранени от водещи постове, като много от тях са преследвани и арестувани. Потушени са протести и бунтове, цензурата и тоталитарната власт отново завладяват страната до Нежната революция от 1989 г., когато двете планети се събират на своя територия – в Козирог.

45 години по-късно, един цикъл на куинконса Сатурн-Уран, в един ден на 2013-та паметникът на съветската армия осъмна боядисан в розово с призив за извинение на България към Чехословакия за участието и в Пражката пролет.

Настоящият активен период на куинконса Сатурн-Уран започва през ноември 2012 г. и ще приключи през август 2014 година. През тези две години Сатурн се движи през Скорпион, а Уран през Овен. Сатурн като провокатор на процесите стига далеч в задълбочаване на конфликтите в много точки на света. Уран символизира реакцията под формата на терористични актове, бунтове, революция, гражданска война, най-вече в страните от Близкия изток.

През ноември 2012 година е преизбран за президент на САЩ – Барак Обама, тогава конфликтът в Сирия е в разгара си. Има данни, че химическите атаки са започнали през март-април 2013 година, когато аспектът Сатурн (ретрограден) -Уран е в силата си, и че са дело и на двете страни- правителство и бунтовници.

Сега, на 27 септември 2013 г, при поредния заход към точен куинконс Сатурн- Уран, и при ретрограден Уран в Овен, започва разследване на комисията на ООН за химическите нападения в Сирия, държава, която се оказа поредната „ябълка на раздора“. Точният аспект е на 5 октомври 2013 г..

Резултатите на комисията ще бъдат предоставени след месец. Но каквито и да бъдат те, процесът на съглашателство и търсене на компромис е задвижен под влияние на куинконса Сатурн-Уран и ще добие конкретна форма до лятото на 2014 година.

 

Всички права запазени!

Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е в пълен текст, без никакви промени, едно към едно са заглавие и текст.
2. Автор: Муси Дачева
3. Активен линк към:  www.temura.net

Етикети: , ,

11 коментара so far »

  1. megi каза,

    Писа на септември 28, 2013 @ 11:21

    Благодаря за страхотната статия!
    При Асцедент Везни, какво може да бъде влиянието на двете планети на личностно ниво? Дали са засегнати 2 и 7 дом? И при слънчев знак Скорпион и Сатурн и СЛВ понастоящем в него, как можем да интерпретираме ситуацията?
    Благодаря още веднъж и пожелавам много здраве и успехи!

  2. Снежа каза,

    Писа на септември 28, 2013 @ 17:57

    “Аспектът куинконс между Сатурн и Уран има собствен цикъл с продължителност около 45 години”.

    Здравей Муси, извинявай, но нали Сатурн стои около 2,5 год. в един знак. Септември 2015 г.той ще влезе в знака на Стрелец и тогава ще направи тригон с Уран.
    Въпросът ми е защо, около 45 год.?
    Поздрави!

  3. Муси Дачева каза,

    Писа на септември 29, 2013 @ 21:13

    Снежа,
    защото това е взаимно движение на две космични тела, не зависи само от Сатурн, и цикълът е сложен. :) И става дума за куинконс- 150 градуса, а не за тригон- 120 градуса.

  4. Муси Дачева каза,

    Писа на септември 30, 2013 @ 16:31

    megi,
    Благодаря! :)
    2 и 7 дом като присъствие. Но също така 4 и 5 дом като влияние. Към новите неща да се подхожда с внимание, особено към съдружия с общо финансово участие. И да не се очакват бързи приходи,да се направят разчети за дълъг период на разработване.

  5. Кристиан Стоилов каза,

    Писа на септември 30, 2013 @ 19:20

    Изглежда Снежа не разбира разликата между цикъл на две планети и престой на планета в знак.

  6. Муси Дачева каза,

    Писа на октомври 10, 2013 @ 13:17

    Обещание дадено по време на действие на куинконса през ноември 2012 г и което наклони везните в полза на Обама:
    “Обама обеща мащабна имиграционна реформа
    Кандидатът на демократите е спечелил с “подаръците”, които е предложил на различни социални групи, коментира неуспелият кандидат за президент Мит Ромни
    Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че очаква да внесе законопроект за мащабна имиграционна реформа малко след встъпването си в длъжност за втория президентски мандат.

    В първата си пресконференция в Белия дом след преизбирането си на 6 ноември Обама отбеляза, че са проведени някои разговори по този въпрос между сенатори в Конгреса и неговия екип.

    “Трябва да се възползваме от момента. Очаквам да внесем закона и да започнем процеса по приемането му в конгреса малко след встъпването ми в длъжност”, посочи президентът на САЩ.

    Обама подчерта, че реформата ще включва

    узаконяване на статута на онези, които са дошли в САЩ незаконно,

    за да търсят работа, предаде Асошиейтед прес. Президентът посочи, че тези имигранти ще трябва да внасят данъци, да научат английски и да плащат глоби.

    Броят на испаноговорящите избиратели до 2030 г. ще се е удвоил и ще достигне 40 млн. души, което ще даде още повече тежест на техните гласове при бъдещи избори в САЩ, сочи проучване на Института за социологически изследвания “Пю”.

    Повече от половината от общо 24 млн. испаноговорящи избиратели в САЩ са гласували на последните избори на 6 ноември, което е рекорден брой. Техните бюлетини са 10% от пуснатите в урните, сочи изследването.

    Към този момент

    около 17% от населението на САЩ е с испаноезичен произход, …”
    Свят
    Америка 15 ноември 2012, 06:41

    http://www.vesti.bg/sviat/amerika/obama-obeshta-mashtabna-imigracionna-reforma-5290411

  7. Муси Дачева каза,

    Писа на октомври 10, 2013 @ 13:20

    И реакция за все още неизпълненото обещание отново по време на действие на куинконса Сатурн-Уран:

    “Вашингтонската полиция задържа 8 конгресмени, участвали в неразрешен протест
    Акцията на гражданско неподчинение цели председателят на Камарата на представителите най-сетне да одобри имиграционната реформа, заяви Луис Гутиерес, конгресмен от щата Илинойс
    Свят
    Америка 9 октомври 2013, 13:17,
    Осмина конгресмени от Демократическата партия са били задържани във вторник от полицията в центъра на Вашингтон заедно с още 200 демонстранти, подкрепящи имиграционната реформа в САЩ.

    След като в американската столица се провел близо 20-хиляден разрешен митинг, организиран от обществени и синдикални сдружения, подкрепящи имигрантите, депутатите, заедно с част от демонстрантите, препречили една от улиците край сградата на Конгреса. Тогава обаче се намесила полицията, тъй като точно тази проява не била разрешена.

    Законодателите и още 200 души били отведени с пластмасови белезници на ръцете в полицейски участък за съставяне на протоколи.

    Акцията на гражданско неподчинение “цели председателят на Камарата на представителите (Джон Бейнър) най-сетне да одобри имиграционната реформа”, заяви Луис Гутиерес, конгресмен от щата Илинойс.

    Законопроектът предвижда амнистия за нелегалните имигранти в САЩ, които, според различни оценки, наброяват вече към 11 млн. души. Той вече е одобрен от Сената, но долната камара, в която доминират републиканците, изразява несъгласие с редица важни текстове и се кани да го раздели на отделни законопроекти.

    Гутиерес и колегите му, задържани от полицията, може да бъдат глобени по 50 долара и порицани от парламентарната комисия по етика. При всяко положение наказанието ще е меко, тъй като става дума за незначително правонарушение, прогнозират медиите.

    АФП цитира комюнике на говорителя на Белия дом Джей Карни, според което тревогите във връзка с имиграцията са повод за напомняне, че “е време вече Камарата на представителите да открие отново правителството, да си плати сметките и да се залови пак с работа, за да тръгне икономиката напред”.

    “Време е републиканците от камарата да оставят настрана политическите си възгледи и да се присъединят към демократите, за да изправят на крака неработещата имиграционна система у нас и да засилят икономиката”, подчертава Карни.”
    http://www.vesti.bg/sviat/amerika/sasht-8-kongresmeni-v-aresta-uchastvali-v-protest-5995594

  8. Муси Дачева каза,

    Писа на октомври 10, 2013 @ 13:24

    Това също е в периода на действие на аспекта- 28.09.2013 – 9.10.2013 г.:
    “Русия и САЩ: Знаем какво да правим с химическите оръжия на Сирия
    Имаме общо разбиране за това какво е нужно да се направи и как, заяви Владимир Путин след среща с американския държавен секретар Джон Кери
    Русия и САЩ споделят обща позиция за това как да бъдат унищожени химическите оръжия в Сирия, заяви руският президент Владимир Путин след среща с американския държавен секретар Джон Кери, предаде Ройтерс.

    “Ние имаме общо разбиране за това какво е нужно да се направи и как.

    Много се радвам, че президентът Обама заема тази позиция (за химическите оръжия-б.ред.)”, каза Путин пред репортери в края на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Индонезия.

    Според него определеният от експертите едногодишен срок за унищожаване на сирийския химически арсенал е реалистичен, посочва ИТАР-ТАСС. …”
    http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-v-siriia/rusiia-i-sasht-znaem-kakvo-da-pravim-s-himicheskite-oryzhiia-5995509

  9. Муси Дачева каза,

    Писа на октомври 16, 2013 @ 21:03

    При още действащия аспект разходящ Куинконс се постигна споразумение по кризата в САЩ:
    http://www.vesti.bg/sviat/amerika/amerikanskiiat-senat-postigna-sporazumenie-za-biudzheta-5996178
    В САЩ: Републиканци и демократи се споразумяха за бюджета
    Президентът на САЩ Барак Обама поздрави сенаторите за постигнатото компромисно решение, съобщава Си Ен Ен
    Свят
    Америка 16 октомври 2013, 21:04
    Лидерите на републиканците и демократите в американския сенат са постигнали споразумение, което да сложи край на фискалната безизходица, съобщава АФП.

    “Разбрах, че те са постигнали съгласие”, заяви сенатор Кели Айоте, сенатор от републиканската партия от щата Ню Хемпшир.

    Постигнатото споразумение идва часове преди Вашингтон да достигне своя лимит на дълга.

    “Надявам се, че сме близо до края на това изпитание, такава блокада не трябва да се случва никога повече, заяви сенатор Сюзън Колинс, представител на умерените републиканци.

    Президентът на САЩ Барак Обама поздрави сенаторите за постигнатото компромисно решение, съобщава Си Ен Ен.

    Само три дни преди потенциално изпадане в неплатежоспособност лидерите на Сената на САЩ не успяха да се споразумеят по план за възобновяването на работата на администрацията и повишаването на дълговия таван.

    Мнозина обаче изразиха увереност тогава, че сегашната патова ситуация ще бъде уредена преди 17 октомври, когато правителството на САЩ би било в сериозен риск да няма достатъчно средства да изплаща задълженията си.

    Все още не е договорено дали датата 15 февруари да бъде определена като твърд краен срок за достигане на тавана на дълга или министерството на финансите да получи разрешение да удължи този период при извънредни обстоятелства, както стана при предишната подобна криза.

    Сделката все още не е договорена окончателно и може да претърпи промени.

    То би дало възможност за нов кръг преговори за намаляване на бюджетния дефицит с цел постигане на споразумение до края на годината.

    Франс прес посочва, че водещите индекси в САЩ са се повишили, макар и леко, което отразява умерения оптимизъм на инвеститорите. Целта на преговорите е да бъде сложен край на бюджетната парализа, в резултат на която американското правителство е спряло частично работа вече две седмици.

  10. Pepina каза,

    Писа на октомври 18, 2013 @ 10:03

    Много интересна статия, не съм срещала нещо писано за този аспект. Муси, не ми стана ясно разликата между разходящ и сходящ квинконс.Ще ти бъда благодарна ако поясниш.Хубав ден от мен!

  11. Муси Дачева каза,

    Писа на октомври 20, 2013 @ 22:00

    Pepina,
    по-бързата планета е тази,която образува аспекта като такъв.
    Единият вид е,когато по-бързата планета се придвижва от тригон към куинконс, отправяйки се към опозицията между двете.
    Другият вид е, щкогато вече преминала опозицията, прави куинконса и се отправя към сключване на тригон между двете планети.

Коментар RSS

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии