Плутон и пандемиите

и пандемиите

Муси Дачева

Sun sistemМесец април 2009г, в който Марс прави квадрат към Плутон, се оказа по-размирен от очакваното. Земята се разтресе силно над десет пъти като най-жестоко пострадаха хората от централна Италия.

Напрежението в земните недра се предаде и на хората. Вероятно много са имали главоболие и психически дискомфорт – симптоми, които обикновено  съпътстват пролетната умора, но сега са провокирани от напрегнатите аспекти на космичните тела. Живеем в свят на непрекъснати промени и тенденцията е те да стават все по -драстични и провокиращи основите на живота ни.

идва от гръцки, пан-всички и демос- хора, т.е.  епидемия, която се разпространява върху голяма територия, пресича изкуствено създадените държавни граници и засяга много хора. Поради дългият си период на въртене, почти три столетия, Плутон е свързан най-силно с глобалните процеси на планетата ни, с всичко онова което е разграждащо, разрушаващо старото и водещо до обновяване. Той има отношение към световните движения, революциите, смяната на системите на управление, към войните и към глобалните епидемии – пандемиите.

Историята пази спомен за най-жестоката – чумната епидемия, която заради мащабите си е квалифицирана като пандемия. Тя преминава на три вълни. Първата записана е известна като Юстиниановата чума, по името на византийския император Юстиниан I, който сам преболедува от нея. Започва в средата на VI век, някъде около 541 година, но се разраства през следващите 150 години. Чумата засяга близо половината от населението на Европа като общият брой на жертвите се изчисляват на около сто милиона. Предполага се, че заразата е пренесена от Египет.

god-541

Астрологичната картина в годината  541,когато избухва пандемията, показва Плутон в  Козирог, в съчетание с опозицията между Уран в Дева и Нептун в Риби, а също  и при движението на  Сатурн във Везни.

Втората чумна епидемия (пандемия) е още по-страшна. Върлува в Европа през 1347-1351г., и е наречена  Черната смърт. Болестта отнема повече от сто милиона живота като този път тя тръгва от Китай и се разпростира върху земите на Европа, Централна Азия и Африка. Унищожителното шествие на пандемията през следващите столетия води до намаляване на населението на Европа с около 40 %. Според изследователите Черната смърт бележи краят на Средните векове. В резултат на огромната смъртност намаляла работната ръка, паднали цените на имотите и на земята, и се повишила ролята на парите.

В “Чумата в Европа и българските земи в края на Средновековието” Ивелин Иванов казва:
“Ако в Западна Европа последствията били изключително тежки в социално-обществен и донякъде в политически аспект, то последствията от чумата на Балканите и в Черноморския регион се оказали далеч по-фатални, тъй като съвпаднали по време с една от най-продължителните и най-опасни инвазии – нашествието на османските турци.”

god-1347

В периода от време, в който възниква пандемията – 1347г.,  Плутон се намира в средата на знака Овен. В Овен се намира и Уран, а през 1349г в Овен навлиза и Сатурн.

В първите десетилетия на 19 век светът отново е обхванат от пандемия. Този път болестта е холера, която дотогава като заболяване се среща в Средна Азия, предимно в Индия. През 1816 г. холерата се разпространява в Русия, Източна Европа, Западна Европа и Северна Америка. Към нея се добавя Третата чумна пандемия, която започва в средата на XIX век  – в Китай, и е първата, която достига всички континенти. Тя върлува близо 70 години.

god-1850

Когато избухва третата чумна епидемия Плутон е отново в кардинален знак – в Овен, през който знак се движи между 1823 и 1852 година. И отново е в компанията на Уран в Овен.

Ако чумата е бичът на средните векове, а холерата на XIX век, то за XX век това е грипът. Първата и най-страшна грипна пандемия  е от така нареченият “испански грип”, предизвикан от вирус А(Н1N1). Той атакува човечеството през 1918-1920 г. “Испанският грип” се разпространява с голяма скорост и за около 2 години отнема живота на повече от 20 млн. души като поразява 20 – 40% от населението на Земята. Странното за онова време е, че се разболявали най-вече млади хора на възраст от 20 до 40 години вместо възрастните и слабите.

god-1918

В годините, когато възниква и върлува “испанският грип” ( 1918-1920), Плутон се намира в първите градуси на кардиналния знак Рак. Съпътстващи конфигурации са отначало съвпадът на Сатурн и Нептун в Лъв, а месеци по-късно опозицията на Сатурн и Уран по оста Лъв-Водолей.

През следващите десетилетия на 20 век грипните епидемии заливат света на три големи вълни. През 1957 – 1958 г.  “азиатски грип” , през 1968 – 1969 г.  “хонконгски грип” , а през 1977 – 1978 г.- “руски грип” , които вземат десетки хиляди жертви в различни райони по света.

Учените още в първите години на 21 век алармират,че пандемиите имат цикличен характер и вероятността да започне глобална епидемия е голяма. Те критикуват Световната здравна организация и призовават за спешно подобряване на стратегиите за бързо реагиране както и да се засили способността на международната общност да взема бързи мерки при избухване на болест в световен мащаб.

Астрологичната обстановка към настоящия момент също ни предупреждава за вероятността от пандемия. Плутон от ноември 2008 година навлезе в кардиналния знак Козирог. Налице са и съпътстващи астрологични връзки между  по-близките, но също толкова мащабни във влиянието върху процесите на Земята, планети-  Сатурн и Уран. Двете планети са в опозиция в знаците, свързани със здравето – Дева и Риби. През април тази година катализаторът на влиянието на Плутон – Марс е в квадрат с него и веста за нов, неизвестен досега като разновидност грип гръмна по новините. Броят на починалите бързо нараства.

И докато първоначално властите в различните държави отричаха опасността, на 29 април 2009 г. Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) обяви, че “нивото на тревога за пандемия, от така наречения  “свински грип”, е повишена на пета степен по шестстепенната скала”-  предаде Ройтерс, цитирана от БТА, т.е. на една крачка сме от пандемия. Дали ще може процесът да бъде овладян, така както стана с “птичият грип”?

god-2009

Тревожното е, че в края на октомври 2009 година Сатурн навлиза в кардиналните Везни и прави квадрат с Плутон. А още по-тревожното е, че от 2010 до 2015 година светът ще живее под знака на квадратурата на Плутон и Уран в кардиналните знаци Козирог и Овен.

Дали в следващите години ще има нова, различна от досегашните пандемия?
Дали Юпитер и Нептун, които сега през месец май, са в съвпад в знака на учените- Водолей, ще обединят усилията си и ще дадат на човечеството решение на проблема?
И докога?

15 11 2009 година

Всички права запазени.

Препубликация само с писмено съгласие на автора.

Етикети: ,

5 коментара so far »

  1. AsenT каза,

    Писа на май 18, 2009 @ 23:37

    интересна статия и аргументирана :) поздравления :)
    попаднах на една статия която ме накара да се замисля че епидемии в големи мащаби има и в днешно време ама ние не им обращаме внимание като това например …
    деветдесет и една хиляди души са заразени, а над 4000 са починали от епидемията от холера в Зимбабве от август 2008 г., съобщи Световната здравна организация (СЗО).
    http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2019071
    знач глей колко години са минали и още не сме се справили с това заболяване

  2. AsenT каза,

    Писа на май 19, 2009 @ 12:44

    днес пък още една такава статия и то ощи по песимистична
    който иска да я чете подробно но само да отбележа това което ми направи впечътление…
    http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2164611
    Скокът на температурите ще повлияе значително върху разпространението на заболяванията, причинявани от насекоми и гризачи, като маларията, денгата (остра заразна тропическа треска), лаймската болест, хантавирусите, енцефалитите, причинени от кърлежи, и много други.
    Според експериментален модел на това проучване през 2080 г. ще има 320 млн. повече случаи на малария, отколкото в момента.
    Ако температурата на световния океан се повиши и в резултат на това се стигне до сериозни сезонни промени във времето, може да се очаква епидемия и на холера.
    Според доклада очакваните промени в климата ще доведат до недостиг на храна в много страни и близо половината от световното население ще страда от сериозен дефицит на хранителни суровини още преди края на века.
    Грози ни и увеличение на заболявания като диария заради липсата на достъп до чиста питейна вода…
    Това ни чака както и да въртим исучем нещата не вървят надобре и трябва да се замисилим мнооого и да действяме щото то само с мислене не става… НАЛИ ТАКА :)

  3. Муси Дачева каза,

    Писа на май 20, 2009 @ 10:28

    AsenT,
    да, така е. Оказа се,че проблемът бе преекспониран с помощта на медиите.
    Грипните епидемии са по-атрактивни, защото се разпространяват по въздушно-капков път, слагат се маски на лицата на хората, може да се прави шоу от това. А в същото време от холера са си отишли много повече хора, без за това да се вдига шум.
    Но, в края на тази и през следващата година може да се появи друг глобален проблем, не толкова атрактивен, но засягащ много по-надълбоко основите на човешкото съществуване на Земята.

  4. Пламен каза,

    Писа на май 22, 2009 @ 13:06

    то да не стане като лъжливото овчарче и като пуснат следващата партенка ние пък да не им повярваме а пък то да вземе да излезе вярно :)

  5. Една каза,

    Писа на март 9, 2020 @ 14:00

    Днес е март месец на 2020 година. Обявена е новата болест: коронавируса. Тръгнал от Китай. Вече бързо навлиза в Европа. Сега има ограничения в събиранията на хора и в България. Към днешна дата има 4 болни от короната. Търсих хороскоп на планетите от времето на чумата. Защото днес сравняват короната с белодробната чума. И попаднах на статията ви. Да, велика наука е астрологията! Това е науката на Бог.

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии