Седмичен хороскоп 18-24 септември 2023

Ес23Слънце-Нептун в опозиция

Слънце-Плутон в тригон

от 23 септември

Муси Дачева

Обща характеристика на периода

Астрологичната картина през седмицата е относително спокойна. Есента настъпва с подходящите за сезона температури. Луната е нарастваща, движи се между кардиналните знаци Везни и Козирог. Вътрешните планети са директни, външните от Юпитер нататък, са ретроградни. Слънцето е главно действащо лице, фигуративно казано. Прави основните седмични аспекти, с Нептун, с Плутон, с Луната и напуска земната Дева, за да погостува на въздушните Везни. Но това става в края на седмицата.

В началото, в първите дни, сме под зоркото око на опозицията Слънце-Нептун. Колкото Слънцето ни подтиква към откровеност и истина, толкова Нептун, още повече от Риби, размива,там където може, граничните линии, и ни въвежда в заблуждение. Опозицията Слънце-Нептун се случва веднъж годишно. Откакто Нептун е в Риби, от пролетта на 2011-та, това противостоене се случва през есента. За двойнствеността на Нептун в Риби може да се говори много. Безспорен факт обаче е, че откакто се движи през своя знак, планетата на фантазиите и заблудата бавно, на „час по лъжичка“ в началото, а в последните години „с черпака“ ни подава да прогледнем за истини, които бяха заклеймявани преди като „теория на конспирацията“.

Затова есента е времето, когато се случват събития, които ни тревожат, но и събуждат. Както често се казва в психологичните клишета: „извеждат ни от зоната ни на комфорт“. Предстоят ни избори, у нас, и в други страни също. А те са благодатното време за разгръщане на лъжата и манипулациите. Искаме или не, влизаме в играта: „те се преструват, че говорят истината, ние се преструваме, че им вярваме“. По този повод преди дни, точно във връзка с една голяма лъжа,станала на 11 септември преди 22 години, ми привлече вниманието фактът, че също на 11 септември, но преди 50 години, в далечно Чили се извършва кървав преврат. На сцената излиза диктаторът Пиночет, който доживя до 91 години. Историята помни с каква лекота дойде и как жестоко се разправи с опозицията.

Аналогията с днешния ден е в малката, подценявана от мнозина, но много мощна планета Плутон. Преди 50 години,през онази есен на 1973 година, това също е времето на виетнамската война, Плутон е в 3-я градус на кардиналния знак Везни и в квадрат към лунните възли, които са в кардиналните знаци Козирог и Рак, като Сатурн е в съвпад с ЮЛВ в Рак. Откъдето и да го погледнеш, конфигурация на диктатурата. Истинската история, а не пренаписаната, разказва за дългите години на диктаторския режим, все пак началото е с участието на Сатурн и Козирог, до 1990 година. Плутон се движи през Везни 13 години, в периода1971-1984-та.

В кардиналния Козирог влезе в началото на 2008 година. Годината, когато настъпи банковата криза, преминала после в тотална криза, която преживяваме и сега. Плутон и аспектите му с лунните възли са важен астрофактор в геополитиката. Аспекти на задкулисието и пропагандата, те бележат пътя на все още неизразена, но настъпваща мания за власт. Така е било през 1931 година, когато при квадрата на Плутон в Рак и л.възли в Овен-Везни,“малкият човек, с големи амбиции“ и „гениален пропагандист“, както го описва още тогава, след интервю с него, американската журналистка Дороти Томпсън“, тръгва към своя възход. Точните и думи за кресливия невисок човек с мустчките, са: “Безличен, неуравновесен и неуверен в себе си. Той е олицетворение на малкия човек” Каква метаморфоза прави с него властта впоследствие. Тя на всички влияе така.

Сега, внастоящето, докато малката планета се движи в земния кардинален Козирог, между 26 1 2008 и 29 11 2024 година, а това са почти 17 години, л.възли четири пъти застават в напрегнати аспекти с нея. Два пъти чрез оста Рак-Козирог, правят съвпад-опозиция и два пъти в квадрат, когато са в Овен-Везни. Първата квадратура е при пасажа на л.възли в кардиналната ос между февруари 2014 година, и ноември 2015 година. Това е времето, когато на североизток от нас се установява нов (стар) режим много близък до казания по-горе, в страна, която не слиза от дневния ред на медиите вече втора година.

Сега отново сме в обсега на влияние на прехода на л.възли през кардиналните знаци. На 17 юли 2023 те смениха неподвижната с кардиналната ос, СЛВ влезе в Овен, а ЮЛВ във Везни, писах за това вече. Ще се движат през тези знаци до 12 януари 2025 година. Плутон обаче излиза от Козирог на 29 ноември 2024 година. Плутон е ретрограден, движи се назад и сега действащия квадрат, който беше точен на 23 юли 2023 година от 29Козирог, намалява силата си в първата десетдневка на октомври. На 11 октомври планетоидът тръгва напред от 27Козирог. Времето на гениалните пропагандисти, диктатори, алчните за власт, изтича. Който се е хванал на плутоновото хоро, ще трябва вече добре да мери стъпките си.

Това ще ни постави за проучване пред очите тригонът на Слънцето и Плутон в средата на седмицата, който на 21 септември става точен. Аспектът на разследващите и детективите ще ни поведе към неща скрити за голяма част от хората, но видими за прозорливите.

В събота, 23 септември, Слънцето влиза във Везни. От знака на хармонията, красотата и любовта Слънцето ще ни дарява с живителната си сила месец напред.

Краят на седмицата носи добро обещание за връзките, за сближаване, опознаване, намиране на близки цели, за сдружаване, за договаряне и тръгване в общ път.

ОГНЕНИ ЗНАЦИ

За родените под знака на Овен, или с асцендент в Овен, началото на седмицата може да е донякъде объркващо. Луната е в Скорпион в мистичната зона на слънчевия хороскоп, където тайните са много, а това съвсем не е по вкуса ви. Така до средата на седмицата,заради опозицията на Слънцето и Нептун. Трудно ще ви се получава да се измъквате от даване на точни и ясни отговори. А питащи ще има. Четвъртък и петък са вашите дни. Огнената енергия е тонизираща и подкрепяща. В събота идва голямата промяна. Слънцето влиза във Везни, а това значи, че за месец напред ще се движи в зоната на партньорството и важните промени. В меркуриевия период на личната година сте. Тъй като и Марс е във Везни, то често може да прескачате от партньорство към съперничество и взаимоотношенията с околните да бъдат меко казано динамични.

За родените под знака на Лъв, или с асцендент в Лъв, предстои седмица на домашните ангажименти. Много работа, която няма кой друг да свърши, ви очаква. Внимавайте с емоционалните включвания, особено когато става дума за финанси. Търсете баланса между полезността и интереса, между вашите потребности и тези на другите, дори когато „и ножът, и хлябът са у вас“. В четвъртък и петък справедливостта е на ваша страна. За социална активност настъпва още по-добър период от събота нататък, когато Слънцето влезе във Везни. Учете, преподавайте, движете се, сдобивайте се с нови умения и дипломи. Време е за създаване на нови приятелства и проверка на стари.

За родените под знака на Стрелец, или с асцендент в Стрелец, предстои мистична седмица, условно казано. Някои ще сънуват много, и по-важното не малка част от тях ще помнят сънуваното. Не всички сънища имат прогностичен характер. Повечето отразяват притеснения и тревоги, отричани или потискани. Но в някои има ценни насоки. Опозицията на Слънцето и Нептун в началото на седмицата от кардиналната зона за вас Дева-Риби, е изтощаваща емоционално. Огнената ви природа трудно понася обсебващата емоционалност на водните знаци, затова по-далеч от тях в първата половина на седмицата. В четвъртък и петък Луната е във вашия знак и енергийният баланс е лесно възстановим. В събота Слънцето влиза в мъжкия знак Везни, огрявайки зоната на активно общуване и приятелска подкрепа.

ЗЕМНИ ЗНАЦИ

За родените под знака на Телец, или с асцендент в Телец, седмицата започва с Луна в противоположния знак Скорпион. Емоционално и объркващо начало. На някои ще им бъде трудно да отговарят на неясни въпроси, и да се съобразяват с неуточнени претенции. Добрите ви намерения могат да увиснат във въздуха, неразбрани и неприети. Земната енергия е все още силна и подкрепяща. За това ще си дадете сметка през втората половина на седмицата, в дните около земния тригон на Слънцето и Плутон, когато амбиции и възможности сближат границите. В събота Слънцето влиза в другия венерин знак- Везни. Високите цели искат добра организация, а сега е точното време да се вземете в ръце и да наложите на тялото си това, което е полезно за него, и за вас.

За родените под знака на Дева, или с асцендент в Дева, предстои разнообразна и подвижна седмица. През първата половина зодиакалната,но и градусова, опозиция на управителя на знака ви и Слънцето, от една страна, и Сатурн-Нептун от друга, създават множество противоречия с околните, къде по-слаби, къде ярко заявени. Спокойната ви земна природа е в състояние да намали напрежението, стига да стъпва на стабилна основа от истини и доказателства за тях. Изяснете си дали вие сте „стъпили накриво“ или отсрещната страна е подвеждала. В четвъртък и петък истината ще ви бъде по-близка от всякога. В събота Слънцето влиза в зоната на паричните дела. Време е за финансови разчети, за планове и обезпечаването им.

За родените под знака на Козирог, или с асцендент в Козирог, предстои неспокойна седмица. Луната в нагнетяващият емоциите Скорпион в първите дни се съчетава с опозицията Слънце-Нептун, и двете заедно разклащане и дисбаланс, които са притеснителни за обичащата стабилност козирожка природа. Всъщност парадоксът е,че нестабилността е най-стабилното в живота, но ни е удобно да се залъгваме, че не е така. Разгадавайте и отклонявайте опитите да ви въвличат в интриги в средата на седмицата. В края на седмицата ще ви се получава по-лесно. Луната е във вашия знак. Слънцето преминава във Везни и ще огрява с позитивна енергия за месец напред зоната на кариерата.

ВЪЗДУШНИ ЗНАЦИ

За родените под знака на Близнаци, или с асцендент в Близнаци, началото на седмицата е предизвикателно. Луната в Скорпион може да ви постави в условия с неясен регламент, обърквайки представите ви за ред и порядък. Опозицията на Слънцето и Нептун внася дисбаланс в подреждането по приоритети работа и домашни ангажименти. Ще се наложи да избирате. В средата на седмицата бъдете искрени с партньора си. Изяснявайте недоразуменията навреме. В събота Слънцето влиза в другия въздушен знак -Везни. За месец напред, то ще огрява най-лъскавата и съзидателна зона в слънчевия хороскоп. В марсовия период на личната година ще се радвате на възможности и постижения, на аплодисменти отстрани, но и на вътрешно удовлетворение от себе си.

За родените под знака на Вeзни, или с асцендент във Везни, предстои седмица на защита на личните принципи. Като кардинален знак обикновено влагате много енергия в отстояване на заетата от вас позиция. Финансови въпроси също ще има за решаване. В началото на седмицата ще срещате повече пречки, някои дори невидими на пръв поглед, или умишлено скрити. Избирайте в какво се включвате след сряда, и дали си струва усилията. В събота Слънцето идва при вас за ежегодния преход през знака ви. Всичко става по-видимо и ясно. Със слънцето идват жизненост и позитивизъм, които се добавят към марсовата енергия и са ви крайно необходими в есенните дни. Започвате новата астрологична година на знака. В слънчевия период на личната година е време за лична изява и себереклама.

За родените под знака на Водолей, или с асцендент във Водолей, Луната в Скорпион в началото на седмицата подвежда сетивата. В допълнение опозицията на Слънцето и Нептун може да ви вкара в погрешно мнение за хора и обстоятелства. Особено що се касае до финанси, до ваши лични доходи и притежания. Възможно е да не са обект на посегателство, но съмнението да е умишлено провокирано от трета страна. Все пак Слънцето тогава се движи в зоната на задълбоченото търсене, така че с помощта и на тригона му с Плутон, ще намерите кой, какво и защо. От събота Слънцето навлиза във Везни и тръгва на пътешествие в зоната на предизвикателствата. Време е и вие да пътешествате, ако не физически, то въображаемо и посредством книги и филми. В юпитеровия период на личната ви година Марс от Везни усилва мотивацията и преодоляването на пречките.

ВОДНИ ЗНАЦИ

За родените под знака на Рак, или с асцендент в Рак, седмицата започва с Луна в другия воден знак Скорпион. От зоната на любовта и блясъка Луната ще изпраща позитивна нагласа и ведро настроение. Във вторник ще търсите баланса между даване и вземане. Този вселенски закон се учи трудно, а някои дори не успяват да го научат. Но пътуването към него е важно също толкова. През втората половина на седмицата идват редица доказателства за вашата проницателност. В събота, на 23 септември, Слънцето влиза във Везни, в зоната на дома и семейството. Засилва се усещането, че сте си на точното място.

За родените под знака на Скорпион, или с асцендент в Скорпион, седмицата започва обещаващо с Луна във вашия знак. Самочувствието ви е добро и можете да приемете предизвикателство да се появите пред повече хора, да заявите себе си, да покажете таланта си,въпреки притеснението от вероятна критика. Имайте готовност смело да посрещнете такава. На фронта дават „двама небити за един бит“, ставате все по-ценни. Още повече, че имате силната подкрепа на планетния управител и Слънцето, в тригон и можете да се справите с всяко предизвикателство. В събота Слънцето влиза в предходния знак Везни. В сатурновия период на личната година търсете усамотяване, време за размисъл и ретроспекции, за анализи на постъпки и възможности и планове за новата лична година.

За родените със Слънце, или асцендент, в зодиакалния знак Риби, седмицата започва с Луна в другия воден знак Скорпион. Тя подсилва и без това активната емоционалност в началото на седмицата. Между вас и някой друг, или група хора, има разминаване, което варира в широки граници при различните хора. Умението ви да разбирате хората и да се отзовавате на нуждите им, понякога може да работи против вас. Ситуацията е временна и преодолима. Стабилизиращ ефект има провокиращият прозорливостта аспект на Слънцето и Плутон. Разгадавайки загадката, нататък е лесно да се справите. От събота Слънцето е във Везни, в зоната на партньорските активности. Настъпва време да капитализирате общия труд, да инвестирате заедно, да споделите отговорност и обезпечаване на съвместните планове.

Дати на някои астрологични събития

Слънце 180 Нептун на 19.09.2023 г в 13:17 ч

Слънце 120 Плутон на 21.09.2023 г в 7:21ч

На 23.09.2023 г в 8:50 Слънцето е във Везни

Луната е без курс на:

18.09.2023 4:06 – 18.09.2023 7:58

20.09.2023 13:21 – 20.09.2023 17:06

22.09.2023 22:32 – 22.09.2023 23:20

24.09.2023 23:05 – 25.09.2023 2:29

В тези отрязъци от време не се препоръчва започване на нещо ново и предприемане на важни житейски стъпки.

*******************************************************************************

Всички права запазени.

Препубликация само с писмено съгласие на автора.

Етикети:

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии