РЕТРОГРАДНИТЕ ЦИКЛИ НА ПЛАНЕТИТЕ В СЛЪНЧЕВИТЕ РЕВОЛЮЦИИ

Резюме на доклад, изнесен на IV Национална астрологична конференция на БАА Варна, 26-27 май 2007г.

В астрологичното прогнозиране използваме различни техники на разполагане на наталната карта във времето-транзити, дирекции, прогресии, профекции като слънчевата революция заема

важно място.

Настоящият доклад има за цел да представи една неизследвана област от темата на Слънчевата революция- ретроградните цикли на планетите в редицата от последователни слънчеви революции.

Всяка планета, било то вътрешна или външна, преминава през фазите на ретроградност и това явление има цикличен характер,който макар и да е една геоцентрична модификация на нейното реално движение оказва специфично и различно от обичайното влияние върху индивида.

Циклично повтарящите се ретроградни периоди по своите характеристики-продължителност, ритъм, позиция спрямо Слънцето и др., са много различни не само за двете групи планети-вътрешни и външни, но и за всяка отделно взета планета представляват уникален модел на астрологично въздействие.

От своя страна хороскопът, направен за момента на слънчевото възвръщане в наталната позиция има доказано от практиката значение в рамките на една лична . Разполагането на планетите по знак, дом, аспекти в него, както и съотнесени към рождената карта са в основата на конкретни събития и(или) задават специфичен фон на предстоящата година. Доказано от практиката е, че хората родени с пет и повече ретроградни планети се различават много от тези, които нямат нито една ретроградна планета в рождената си карта. Затова адмирирана или оспорвана темата за ретроградността на планетите е интересен обект за изследване и поражда множество въпроси.

Защо едни имат, а други нямат ретроградни планети? Ретроградността на рождените планети възпроизвежда ли се и как посредством слънчевите революции? От друга страна ако една планета е директна в рождената карта дали тя не се появява ретроградна впоследствие през годините в слънчевите революции-кога,за какъв период от време и какво е нейното влияние?

В продължение на целия човешки живот, представен посредством редицата от годишни хороскопи, всяка планета формира собствен цикъл на ритмично сменящи се директни и ретроградни периоди, заемащи различен брой години. Марс и Венера, в нейната ретроградна фаза, имат една ретроградна година в слънчевата революция, последвана от няколко директни, прави 3-4 последователни ретроградни години, след които идват 8-9 директни, а Сатурн е ретрограден в 10-12 поредни годишни хороскопи, последвани от 18 до 20 директни години.

Венера има най-атрактивния Ретрограден цикъл на слънчевите революции. В един от неговите разновидности ретроградната фаза обхваща 145 години, в които се наблюдава постоянен ритъм от 1 ретроградна година последвана от 7 директни, а директната фаза на цикъла продължава 106 години. Дали човек ще има ретроградна или директна Венера в рождената си карта, кога и като каква ще се появи тя в неговия личен цикъл на слънчевите революции, зависи от това в коя точка на венериния Ретрограден цикъл на слънчевите революции се е родил.

Освен в личностната астрология Ретроградният цикъл на слънчевите революции има място и в мунданната астрология, където продължителните ретроградни периоди в СР на Сатурн (9-12г.), (33-35г), Нептун (65-69г.) и (ок.70г.) оказват влияние за дълго време върху цели народи.

Тъй като Слънчевата революция е сравнително нов прогностичен метод, в нея има много неизследвани области. Ретроградният цикъл на слънчевите революции представлява една такава неизследвана тема, върху която насочва вниманието на астролозите настоящият доклад.

Муси Дачева
6 март 2007г.

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 коментар so far »

 1. Елена Ианова Митева каза,

  Писа на октомври 24, 2008 @ 12:18

  Подробности

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Муси Дачева за Хороскоп 2019 за Водолей
  2. gravatar Таня за Хороскоп 2019 за Водолей
  3. gravatar svetski за Хороскоп 2019 за Водолей
  4. gravatar Муси Дачева за Хороскоп 2019 за Везни
  5. gravatar Милена за Хороскоп 2019 за Везни