Пасажът на Венера в наталната карта

Муси Дачева

Пасажът на Венера,както вече знаете, е преминаването на планетата през диска на Слънцето. От астрономическа гледна точка явлението е много рядко. Ритъмът на заставането на трите космични тела на една ос е неравномерен. Фазата, на която ние сме свидетели, назад във времето, е съставена от 106 – 8 – 121- 8 години. Двата последни съвпада са на 8 юни 2004 г и на 6 юни 2012 г. Така живеещите на Земята в този момент имат шанса да преживеят два уникални съвпада на Слънцето и .

От астрологична гледна точка Пасажът на Венера е всъщност съвпад на Венера със Слънцето. Той се случва всяка година и може да бъде срещнат в наталните карти на много хора.

Венера прави два вида съвпади със Слънцето, които се случват по времето, когато трите космични тела, Земя-Венера-Слънце, застават почти на една линия. Когато Венера е „зад Слънцето“, от наша гледна точка, имаме горен съвпад. Когато Венера е пред Слънцето, между него и Земята, имаме Долен съвпад, това винаги става, когато тя е ретроградна.

От астрологична гледна точка Пасажът на Венера е съвпад на Слънцето и Венера. Съвпадът като аспект обединява енергиите на двете планети и действа като „силова точка“, като акцент в космограмата. Точно този съвпад, станал на 8 юни 2004 г., може да бъде разглеждан по-специално в наталната карта на вече осемгодишни деца.

Съвпадът в транзита е интересен момент, на който е добре да се обърне внимание. Двата съвпада, този през 2004 г и този през 2012 г се случват в знака Близнаци. На 8 юни 2004 г. Слънцето и ретроградната Венера се срещат в 17 гр.53мин., а на 6 юни 2012 г., е в 15гр. 45 мин. По този начин можем да кажем, че зоната 15-17 градус Близнаци във всяка е придобила особено значение през месец юни 2004 и 2012 година.

Когато една планета е в точен съвпад със Слънцето,можете да срещнете определението “изгоряла”, или “в лъчите на Слънцето”. Когато обаче съвпадът е до 17 минути, то тогава планетата се намира центъра, в “Сърцето на Слънцето”.

Вътрешните планети Меркурий и Венера, когато правят тези много редки точни съвпади със Слънцето, в тяхната ретроградна фаза, ние ги виждаме пред Слънцето. Тогава планетата почти изчезва на фона на звездата ни. Външните планети, от Марс до Плутон, могат да правят, от наша гледна точка, само Горен съвпад със Слънцето и също така изчезват за определено време от погледа ни. И в двата случая Слънцето е доминиращия фактор. Слънчевият принцип разтваря принципа на съответната планета.

Тъй като Пасажът на Венера е рядко срещано астрономично явление, то и астрологичното му тълкуване,на личностно ниво, не е толкова богато, поради ограничената възможност за наблюдение и анализ. Старите автори, като Абу Ма’Шар, Бируни, Бен Езра и др., смятат, че когато планетата е в Сърцето на Слънцето, то тя добива допълнителна сила и мощ. В сърцето на Слънцето означава планетата да преминава през диска на Слънцето, или това, което ние възприемаме като диск, от гледна точка на Земята, независимо дали от нашата или от обратната, невидимата страна.

Нека се опитаме да направим кратък преглед на някои възможни проявления на Пасажът на Венера като транзит към наталната карта, и то в определен натален дом. Да уточним, че става дума за много тясна зона от Зодиака- 15 гр. Близнаци за 2004 г и 17 гр.Близнаци за 2012 г.

Припомнете си какво ви се е случило през юни 2004 г.,като „вододелната линия“ трябва да е точно на 8 юни.

При тези, при които има планета в тази зона, съвпадът оказва допълнително по-силно влияние. Тези,които имат съвпад на Венера и Слънце в рождения хороскоп,са по-чувствителни и по-отворени за възприемането на този особен транзит.

По принцип, когато Слънцето и Венера са в съвпад, обединяването на енергиите им е в посока на любовта и постигането на хармония,както със самия себе си така и с околните. Намерен в рождената карта този съвпад прави човек отстъпчив и сговорчив, готов на великодушни постъпки в името на мира и спокойствието,своето и на другите.

В транзита съвпадът на Слънцето и Венера посочва момент, в който човек трябва да направи някакъв компромис. Когато планетата е ретроградна, настъпва поляризация на характеристиките, които тя изразява. Венера е свързана най-вече с емоциите и с връзките с околните, на различни нива, по-близки или по-далечни, но емоционално наситени.

При ретроградна Венера човек е склонен да бъде по-емоционален, по-ревнив, по-взискателен в личните взаимоотношения. Или другата полярност е да прави отстъпки и компромиси във взаимоотношенията с околните, заради спокойствието си или заради откровен мързел и нежелание за активна намеса в събитията.

Съвпадът със Слънцето придава нотка на благородство, и може да бъде съпроводен с жестове на великодушие и отстъпчивост в името на по-висша цел. При Пасажът на Венера,т.е., при много, много точният съвпад на Венера-Слънце, е много силен моментът на очакване на одобрение. Човек прави определена крачка, воден от обич, съпричастност, от желание да вземе участие в дадено житейско обстоятелство, воден от благородни мотиви, но доминиращото е очакването на одобрение от някого, или от група хора.

Тъй като Венера има отношение към формалните връзки, то одобрението може да е насочено като очакване към брачния партньор, към работодателя, към съдружника, към някаква институция от която се очаква реакция, решение, взимане на становище.

Венера-Слънце в Близнаци, като екип могат да стигнат до някаква идея, която да внесе позитивна промяна в трудна ситуация. Когато се преценява влиянието на този аспект в транзита, трябва да се отчете управлението на Слънцето и Венера в наталната карта.

Също така, макар транзитът „Пасаж на Венера“ да попада почти на едно и също място в наталната ви карта, ситуацията през 2004 година е била една, а сега през 2012 е друга, заради различното разположение на останалите планети.

Ако Пасажът на Венера, в Близнаци (15-17-я градус) попада във вашия Първи натален дом. Добрата страна е, че вие като че ли започвате „да светите“, привличате вниманието към себе си като магнит, в някои случаи без да полагате специални усилия. Или ако влагате усилия,то е за да подобрите маниерите си, начина на общуване, да обогатите езика си, за да бъдете по-интересни и привлекателни в разговорите с околните. Някои, за да спечелят възхищението на околните прибягват до драстични козметични манипулации, или диети. Външният вид може да стане самоцел.

Ако Пасажът на Венера, в Близнаци (15-17-я градус) попада във вашия Втори натален дом. Периодът е свързан с усещането за финансова стабилност,което може да е разклатено поради някои обстоятелства. Това може да ви направи по-комерсиални, търсещи източници на доходи без особени скрупули. И на другия полюс, транзитът от такова естество подтиква към дарителство. Даване на пари, вещи, имоти на хора, които се нуждаят, или за общо благо. Понякога в такъв акт на благотворителност има користен момент или очакване за спечелване на вниманието на отделен човек или на група хора.

Ако Пасажът на Венера, в Близнаци (15-17-я градус) попада във вашия Трети натален дом. Съвпадът на Слънцето и Венера в случая удвоява влиянието на Близнаци. Това е нож с две остриета. От една страна е силен импулсът за учене, за изява в полето на науката, за много ярък напредък в някаква област на знанието. Може да даде определеност на стремежите в сферата на образованието. Но на другия полюс е разпиляването и активност само на ментално, но не и на физическо ниво. Спрямо близките роднини, братя сестри, братовчеди, племенници, вероятно сте готови на отстъпки и компромиси, на забравяне на казано и сторено, в името на фамилния мир.

Ако Пасажът на Венера, в Близнаци (15-17-я градус) попада във вашия Четвърти натален дом. Транзитът на Слънцето и Венера тук, и особено съвпадът им поставя на дневен ред комфорта на домашната среда. Имате намерение и сте готови да вложите усилия в устройване на дома си, и на вилата и на друга къща, към която имате отношение. Грижата за родителите е приоритет, който в някакъв момент може да ви накара да изоставите всичко останало на заден план. Благополучието на най-близките ви е на първо място. По тази линия идва и награда, дарение на имот или завещание.

Ако Пасажът на Венера, в Близнаци (15-17-я градус) попада във вашия Пети натален дом. Съвпадът на Слънцето и Венера в този натален дом е много креативен, особено в Близнаци. Той може да ви вдъхнови да направите скок в изявите си, да ви направи по-свободни и осъзнати за дарбата, която притежавате, като ви подкрепи да я развиете. Ако работите с деца, усилията ви по отношение на тях могат да се увенчаят с невероятен успех. Съзидателният момент, заложен в този транзит, при някои може да доведе до зачеване на дългоочаквано дете.

Ако Пасажът на Венера, в Близнаци (15-17-я градус) попада във вашия Шести натален дом. Транзитът указва период, в които изпитвате потребност да се грижите за някого, за дете, за болен, за домашен любимец. Опитвате се да придобиете нови умения, полезни за другите. Работата ви носи удовлетворение, полагате усилия да направите работното си място по-удобно и комфортно. В отношенията с колегите се стремите да поддържате хармония и разбирателство, като сте готови на отстъпки в това отношение. Любов на работното място, с колега, може да остане в тайна за известно време.

Ако Пасажът на Венера, в Близнаци (15-17-я градус) попада във вашия Седми натален дом. Транзитът може да провокира намерение за сключване на брак в следващите дни и месеци, особено ако Венера управлява Седми, а Слънцето- Девети натален дом. Имате потребност да сте сред много хора. Отдавате по-голямо внимание на светския живот, на контактите с хора, които могат да са ви полезни в някакво отношение. Готови сте на много компромиси, за да достигнете до сближаване с важна особа и да спечелите нейното благоволение. Моментът е добър за предприемане на пътешествие, за събиране с близки хора, които са надалеч.

Ако Пасажът на Венера, в Близнаци (15-17-я градус) попада във вашия Осми натален дом. Съвпадът на Слънцето и Венера може да ви донесе материални облаги по линия на родителите като наследство или от съпруг като издръжка. Някои могат да встъпят в брак единствено по материални съображения, или под натиска на родители, или други близки. В бизнеса този транзит може да ви накара да направите някои отстъпки в общите парични дела, да отстъпите част от своите притежания на друг. Някои операции в такъв период, могат да имат за цел подобряване на сексуалния живот.

Ако Пасажът на Венера, в Близнаци (15-17-я градус) попада във вашия Девети натален дом. Интересът ви към разширяване на познанията в дадена област по време на този транзит е много силен, а също и към пътешествия. Възможно е да се подведете по нещо модно или престижно в настоящия момент. Ако преди осем години сте навлезли в нова територия на знанието, сега можете да направите равносметка. Настоящият момент е подходящ за придобиване но по-висока квалификация. Участие в презентации, изложби, в дефилета, там където можете да се покажете от лъскавата си страна е в тон с транзита Венера-Слънце.

Ако Пасажът на Венера, в Близнаци (15-17-я градус) попада във вашия Десети натален дом. Искате да играете по-важна роля, от това, което ви се предлага досега, да намерите изява на своите качества и да получите полагащата ви се висока оценка. Готови сте да направите всичко, което зависи от вас, за да получите одобрението на шефа, или на съпруга. Готови сте и на отстъпка от първоначалния замисъл, за да постигнете целта си. В някои случаи служебните ангажименти служат като оправдание за измъкване от домашни задължения. Някои от плановете ви обаче могат да останат просто добри намерения, ако не се случи нещо, което да ги приведе в изпълнение.

Ако Пасажът на Венера, в Близнаци (15-17-я градус) попада във вашия Единадесети натален дом. По време на този транзит е възможно да изпитвате раздвоение към каква професионална група да се ориентирате, къде да насочите енергията си и дали си струва труда. Възможно е да вземете под крилото си някого за когото да се грижите като настойник или като осиновител. Вашите усилия са в основата си искрени, в голяма степен подтиците ви са идеалистични, но трябва да вземете на отчет и това как най-близките ви ще се повлияят от вашите ангажименти.

Ако Пасажът на Венера, в Близнаци (15-17-я градус) попада във вашия Дванадесети натален дом. Тази транзитна картина изисква от вас да съчетаете в едно любовта и жертвоготовността. Понякога това е повече в сферата на идеите и намеренията, отколкото в действията. Заради друг, и заради запазване на мира в общуването, може да решите да се откажете от удобствата, които сте си създали. Или за да се измъкнете от една среда, в която от вас се очаква повече ангажираност и съпричастност, решавате да преотстъпите правата си на някой друг. Ако асцендента ви е в Близнаци, ви е нужен катализатор, който да ви накара да приведете в изпълнение намерението си.

В езотерично отношение, и на глобално ниво, Пасажът на Венера, от 2004 година и сега от 2012 година, бележи особено време за Земята, процес на балансиране  на мъжката и женската енергия във всички нива на тяхното проявление.

6 юни 2012 г.

Всички права запазени.
Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2.  Автор: Муси Дачева
3. Даден е активен линк с Източник:  www.temura.net

********************************************************************************

Книгите на Муси Дачеваможете да поръчате  on line.

За поръчка на лична астроконсултация и хороскоп, пишете на mussydacheva@abv.bg

 

Етикети: , ,

11 коментара so far »

  1. moon_in_taurus каза,

    Писа на юни 6, 2012 @ 22:45

    Благодаря,че уважи моето желание Муси:))) Много слънчево -венерини благини ти желая:)))

  2. Галина Динева каза,

    Писа на юни 7, 2012 @ 4:23

    Силно съм впечатлена! Задобряваш с всеки изминал ден ! Поздравления!

  3. Муси Дачева каза,

    Писа на юни 8, 2012 @ 10:27

    Галина Динева,
    твоето мнение е много важно за мен :)))

  4. moon_in_taurus каза,

    Писа на юни 9, 2012 @ 7:55

    а моето???:DDD

  5. Муси Дачева каза,

    Писа на юни 9, 2012 @ 8:52

    moon_in_taurus,
    разбира се :) ,нали то бе в основата да я напиша.

  6. Нели Б. каза,

    Писа на юни 10, 2012 @ 14:31

    Здравейте Муси,
    Моля ви кажете ми как коментирате
    Ако Пасажът на Венера, в Близнаци (15-17-я градус) попада във вашия Седми натален дом и е точно в съвпад с наталния марс (ретрограден) и същевременно в опозиция с наталната луна в 1 дом стрелец.
    Въпроса задавам за сина ми който е в “странна” любовна манипулативна връзка. Тревожат ме и 9 ти дом Лъв с Юпитер.
    Предварително благодаря !
    Нели

  7. Муси Дачева каза,

    Писа на юни 11, 2012 @ 11:32

    Нели Б.,
    да, съществува такава вероятност, ако доминира въздуха в наталната му карта.
    Възможно е да е попаднал под влияние на жена със силен воден елемент, особено ако асцендента му е в Стрелец, а не в Скорпион.

  8. Нели Б. каза,

    Писа на юни 13, 2012 @ 0:12

    Благодаря ви Муси,
    Да той е със Слънце, венера, меркурий в съвпад във Везни 11 дом и асцендент в стрелец и луната е близо но не в съвпад. Тои е и в Сатурнова криза – Сатурн е точно в/у нат. слънце. Колкото до елемента е по скоро силен земен – асцендент Дева/ Слънце и Луна в Телец в близост до МС. Дали като премине Юпитер през 7 дом и наталния марс нещата ще се подобрят / влошат?
    Много искам да му помогна да се отърси и съвземе.
    Поздрав, Нели

  9. Муси Дачева каза,

    Писа на юни 13, 2012 @ 12:06

    Нели Б.,
    Понякога в сатурнова криза хората оглупяват, губят ориентири, податливи са на внушения и манипулации.
    Но не мисля,че нещата са толкова дълбоки и безнадеждни в случая. По-скоро синът ви трупа опит във връзките.

  10. moon_in_aries каза,

    Писа на юни 13, 2012 @ 18:12

    Благодаря за хубавата и полезна статия!
    Прочетох написаното за 4дом, предполагам като е налице съвпад с рожденото слънце там- близнаци 16гр30′ и влиянието ще е засилено.
    Само не разбрах, може да не съм прочел внимателно, написаното за какъв пероод от време ще оказва влияние.

    Извнинявам се, че се намесвам в коментарите на Нели Б., но ми се струва че потърпевша е ответната страна- жената е сериозна и приема сериозно сина ви, както всяка връзка, а той е склонен да я използва и е развей прах(с тази луна в стрелец и марс близнаци), но това е само мое мнение.

  11. Муси Дачева каза,

    Писа на юни 13, 2012 @ 20:25

    moon_in_aries,
    трябва да се отчитат и други фактори, но влиянието е подкрепящо темата по 4 дом, докато Слънцето и Венера преминават през втори квадрант,защото понякога става дума за определено събитие, но понякога това е процес, който минава през няколко фази-идея, разработка на проект, начало на строителство или ремонт. Или идея, търсене на подходящ имот, покупка на такъв…

Коментар RSS

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии