Стелиум и Слънчево затъмнение 1-3 ноември 2013 година

Муси Дачева

През тази седмица преживяваме най-силното влияние на стелиума от четири планети Прозерпина-Сатурн-Меркурий-Слънце и СЛВ, към който в края, по време на слънчевото затъмнение на 3 ноември 2013г, се добавя и Луната.

Стелиумът е астрологична конфигурация на съвпад на три и повече планети. Колкото по-точен е съвпадът, в по-малък участък, заема по-малко градуси от първата до последната планета-участник, толкова енергията му е по-силна. Съвпадът обединява разнородните планетни влияния в едно. Неговата енергия може да бъде обновяваща и трансформираща, но също така може да бъде експлозивна и разрушителна.

Доколкото включват различни планети, в съвпад в различни зодиакални знаци,стелиумите не си приличат един с друг. Колкото по-големи са планетарните цикли на включените планети, толкова повече стелиумът става уникален. Това важи за всички стелиуми, включващи Сатурн и трансатурнова планета. Затова в астрологичната литература малко е писано за стелиумите на далечните планети.

Такъв е настоящият стелиум, основата на който е съвпадът на Сатурн и Прозерпина в Скорпион.

Сатурн влезе в Скорпион през есента на 2012 година и това бе началото на настоящият контакт между двете планети. Сатурн има период на въртене 29,5 години и може да се каже, че в цикъла Сатурн-Прозерпина той е активната страна,тъй като Прозерпина е относително статична, защото обикаля Слънцето за почти 20 пъти по-дълго време.

Прозерпина е все още спорна планета

Счита се,че Прозерпина е открита през 1984 година, в период близо до предишния и съвпад със Сатурн. Но много от това, което тя е,  все още е неизвестно нито за астрономите, нито за астролозите.

В астрологичната литература има много противоречива информация за Прозерпина, но общото е, че тя се движи по орбита много далеч след орбитата на Плутон. Има среден период на въртене около 550-655 години, като се придвижва през един знак за около 40-60 години. Между 1857 и 1917 година, Прозерпина е била в Дева. В периода 1918 – 1984 година се е движила през Везни, а оттам нататък за около 60 години е, и ще бъде, в Скорпион.

Влиянието на Прозерпина като трансплутонова планета е предимно върху планетата и хората като цяло. Има също така натрупан достатъчно емпиричен материал, изследвания и статистика как тя влияе и на личностно ниво.

Все още спорен обаче е факта на управление на Прозерпина върху зодиакалните знаци. По-голямата част от астролозите смятат, че Прозерпина е висше проявление на Меркурий, дневен владетел за Дева и нощен за Близнаци, но и нещо повече – свръх проявление на Сатурн. Тя съчетава характеристики от двете планети на едно много високо, необозримо ниво.

Така докато Меркурий е конкретното, логическо мислене, разбирането и интелекта, а Сатурн задава когнитивни граници, форма и структура, то Прозерпина е проникновение, вътрешно виждане отвъд материята, осъзнаване на цялото от един негов дребен детайл, качествено преобразуване, регенерация и възраждане. Прозерпина е връх на алхимичното майсторство, но не толкова в материален, колкото в духовен аспект. Прозерпина е светлината в тунела, визията как да се излезе от сложна ситуация, да се намери път към изхода от лабиринта.

Хората, силно повлияни от Прозерпина, са отлични анализатори, задълбочени изследователи, точни, прецизни, умеещи да виждат зад преградата, зад булото и ограниченията, могат без проблем да надникват в невидимия свят, да разбират от един отделен елемент пълната картина, да разплитат най-скритите тайни и да разгадават най-сложните загадки. Или да ги описват, като авторите на детективски романи Агата кристи (р.15.09.1890г.) и Артър Конан Дойл (22.05.1859г.),родени в меркуриевите знаци Дева и Близнаци, и с Прозерпина в Дева, в кардинални домове.

По този начин човекът със силно поставена Прозерпина може да изглежда твърде стерилен и суховат, затова в астрологичните среди има и друг поглед към нея. А той е, че Прозерпина е висше проявление на Венера и управлява знаците Телец и Везни.

По този начин на земно макро- ниво Прозерпина е Любов, мир, хармония, разбиране за общочовешките ценности и потребности. На личностно ниво това е изострена сетивност, образно мислене, подчертан усет за красиво, всичко онова, което е Венера, но и още повече – екстрасензорни възприятия, висш естетизъм, високи нравствени идеали, тънко чувство за социалните нагласи и тенденциите на обществените вълнения, влечение към изкуството и културата, вътрешна балансираност, способност за себеизцеление и лечение на други хора, за духовно обновление.

Оказва се, че така погледната Прозерпина се отличава в хороскопите на хора, свързани с изкуството, психологията, политиката, модата и др. В техните рождени карти тя е в аспект със светилата, с лунните възли, с Венера, намира се в пети, седми, първи или десети дом.

Може би истината е някъде по средата и Прозерпина управлява четирите знака, владее както лявото,така и дясното полукълбо, тя е над човешките представи за логика и хармония. Пример за такова обединение е Леонардо да Винчи -художник и изобретател, роден на 15.04.1452 г, с Прозерпина в Козирог, в съвпад със СЛВ, в тригон със Слънцето и секстил с Луната. Колкото по-аспектирана е Прозерпина, толкова по-силно се изразява нейната тема.

Съвпадът Прозерпина-Сатурн

Срещата на Сатурн с Прозерпина, от гледна точка на земния наблюдател, се случва веднъж на 30 години. През 20-ти век съвпадите са през 1921 и 1922 г., след това 14.11.1951- 25.03.1952 година, 29.07.1952 – 23.10.1952 година, между 13.10.1982 – 15.01.1983 година, 15.02.1983 – 25.09.1983 година.

Настоящият съвпад Прозерпина-Сатурн се развива от края на 2012 година до септември 2014 година. Сега сме в центъра на периода, на 1 ноември е точният съвпад Сатурн-Прозерпина в 13 градус Скорпион. Уникален момент, в същия ден, в който е точният квадрат на Уран  и Плутон, центърът на този продължителен почти десетгодишен аспект.

Обединяването на енергиите на Прозерпина-Сатурн-Меркурий и Слънцето в едно близо до СЛВ в емоционалния Скорпион може да доведе до невероятни преживявания хората, при които този стелиум попада в кардинален дом и особено, ако е близо до осите на хороскопа – АС,ДС,МС и ИС. Също така ако стелиумът прави аспекти с рожденото Слънце, Луна, Венера, Марс, Лунни възли, ако попада във втори, пети или осми натален дом.

Ретроградният Меркурий и Луната в предноволуние връща към стари теми,които трябва да бъдат обсъдени отново, много по-задълбочено, много по-остро и без повече отлагане. Моментът е подходящ за освобождаването от товар, който ни е прехвърлен по наследство, който се предава от поколение на поколение, и от който искаме да се освободим, и да забравим.

Включването на Меркурий поставя междуличностните отношения в особена светлина. Ако стелиумът е в трети дом на наталната карта, може да изпитате желание да подновите отношенията си с роднини, с братовчеди и племенници, с които не сте се виждали отдавна. Стелиумът прави хората по-решителни. Мнозина ще направят крачка към прекъсване на връзка, или за начало на такава. Някои ще искат да променят семейния си статус, други ще направят постъпки да сменят името си, да променят местоживеенето, местоработата си.

Ако стелиумът се случва във вашия 1-ви, 4-ти, 7-ми или 10 -ти дом,значи сте на прага на много важна крачка в живота си, предстои ви да поемете голяма отговорност, да вземете поправителен изпит с отличен, да поправите грешка сторена в миналото, да разчистите дълг и с чиста съвест да продължите напред.

Ефектът на случващия се сега стелиум на ниво обществени процеси, заради участието на Сатурн в него, може да се охарактеризира като разпад-съграждане, разчистване-засяване, отхвърляне-приемане. Слънчевото затъмнение в неделя на 3-ти ноември заема особено място в астрологичната картина. То може да се окаже билото, което трябва да бъде изкачено и преминато, за да се излезе на равната слънчева поляна.

Силата на стелиума Прозерпина-Сатурн-Меркурий, с участието на слънчевото затъмнение до СЛВ, е мощна и обновяваща. Кармичното изражение е в осъзнаването на грешките и пропуските, в отхвърляне на негативните емоции, в катарзисни преживявания на изчистване, разбиране и прошка, в разкъсване на материалните и емоционални вериги на самосъжалението и манипулацията, и в искреното желание за градивна, осъзната промяна. Тези, които успеят да се синхронизират с изискванията на момента, ще намерят решение на важен проблем, ще прозрат сложните причинно-следствени връзки на това, което се случва с тях и около тях, и ще намерят път през лабиринта.

Новолунието е момент за отправяне на желания към Вселената.

Нека го направим от цялата си душа, в името и за Доброто на всички!

30 октомври 2013 година

Всички права запазени.
Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2. Посочен  Автор: Муси Дачева
3. Даден е активен линк с Източник: www.temura.net

Етикети:

5 коментара so far »

  1. moon_in_taurus каза,

    Писа на ноември 1, 2013 @ 7:13

    Наталната ми прозерпина е в овен в съвпад с МС.

    А транзитния стелиум е в 4ти дом опозиция на венера.
    Нали казваш,че в кардиналните домове ще е значимо?
    Но, по какъв начив Муси?

  2. desi каза,

    Писа на ноември 1, 2013 @ 23:22

    Здравеите какво е СЛВ ?Когато незнам нещо питам.Благодаря.

  3. Муси Дачева каза,

    Писа на ноември 2, 2013 @ 9:04

    desi,
    СЛВ-северен лунен възел.

  4. Варта каза,

    Писа на ноември 3, 2013 @ 7:52

    Скъпа Маруся, изчервих се от неудобство, че пропуснах да Ви честитя ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ, защото Просветителската Ви дейност Ви прави точно такава! Но сега пък имам повод да благодаря за поредната брилянтна статия за новия Стелиума и най-вече – за ролята на мистериозната Прозерпина, за която наистина не се знае почти нищо. Бог явно Ви е благословил отдавна, та нека Ви закриля и за напред, за да ни правите още по-окати!
    С много уважение и Любов – Варта

  5. Муси Дачева каза,

    Писа на ноември 4, 2013 @ 14:29

    Варта,
    Благодаря ви! :)
    Господ да закриля всички ни!!!

Коментар RSS

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии