На пазар в temura.net

 

blog Nom Mix2Една винаги актуална статия

Днес получих едно съобщение-коментар, което нямаше може би точно тази цел, но ме отведе на страница в друг сайт, в който е публикувана моята статия Детски хороскоп според зодията. Съгласие за препубликация на тази статия, а както и на голяма част от останалите, съм дала, но при съответните условия, а те са: без промени в текста,посочване на автор и активен линк към сайта ни.
Е, статията е там и можете да я видите, но е с променено заглавие в zodiite.net – като “Детски хороскоп”, няма автор,та какво остава за линк към сайта ни.
В същия този сайт преди известно време бяха си качили нашият дневен хороскоп Номерологичен календар. Два дни след като им затворихме достъпът до него, получихме следното писмо:
“От: webmaster@zodiite.net
Относно: Запитване
До: m_dacheva@abv.bg
Изпратено на: Вторник, 2009, Юни 23 23:50:06 EEST
Какви са условията за да ползвам вашия applet в страницата www.zodiite.net , защото виждам, че достъпа до него вече е спрян. Извинявам се че не съм ви попитал предварително но го бях видял на други места и реших да го използвам а това е и реклама за вас защото е записано чия собственост е под него.”

Ами “колеги” то съгласие се иска преди, а не след като си вземеш нещо от някого, иначе си има друга дума за това.
А кое е реклама за нас и кое не, нека ние преценим! То в случая източникът е нямало как  да го скриете, защото е вграден в ъплета.  :)

Та старата песен на нов глас. Миналата година, точно по това време, в рамките на две-три седмици, пак случаят ме отведе в няколко сайта, които бяха “минали през нас да си напазаруват” материали.
В единия беше нещо невероятно, около 80 статии бяха копипействани от десетки други сайтове. От нас бяха взети само три :) . Тогава написах статиите Кражбата на авторски статии в интернет , Плагиатствата на един “феномен” и следващите по темата с приложени линкове. Спомням си много добре обаче психологическата реакция в мен. Месец-два нямах никакъв импулс да пиша. Като че ли някой или нещо сложи похлупак на вдъхновението ми.
Сега историята се повтаря. Пак е лято и пак някой е решил да напазарува в temura.net. Мисля си, как за 20 години преход се измени ценностната ни система и как в последните години се навъдиха хора, които са меко казано непрозорливи.

Всяка наша постъпка днес се проектира като резултат в близкото или по-далечно бъдеще. Няма скрити неща! Всяка един ден се разкрива! Независимо дали става дума за милиони лева или за една статийка. Дори няма голямо значение в обема и вида на кражбата, а много по-важни са  мотивите, които водят до нея.

Ако с моя статия може да бъде нахранен гладен човек, ОК нека я вземе, с радост ще му я дам. Но, за съжаление тук няма такива благородни мотиви. Просто бизнес!

Та “колеги”, които минавате през сайта ни да си напазарувате… я идеи, я направо готови материали:
Ние имаме много идеи, защото сме креативни хора. Даваме ги на всички, които имат нужда от тях, с голямо удоволствие. Гребете с пълни шепи :)  :)   :)
Но готовите, сдъвканите, обработените резултати от тези идеи са предназначени за нашия сайт. На други сайтове, които желаят да ги ползват, ги предоставяме при определени условия.
Така че “колеги” имайте предвид това, когато идвате да “пазарувате” при нас!

P.S Предполагах, че историята ще има развитие и чорапчето ще почне пак да се разплита. В сайта astrodiona.com пък се оказа,че са направили материала си “Слънчевото затъмнение на 22 юли е важно за живота ни през следващите 5 години” по схемата, която описах в Кражбата на авторски статии в интернет :
“3. Кражба тип „жуналистическа заемка“
Тук номерът е следният. Пише се материал по тема, върху която е въпросната статия. Заглавието е различно, но близко. Част от вашия текст е перифразиран, добавени са тук таме нови изречения, а по-голямата част от материала представлява вмъкнати цели ваши параграфи, които не са поставени в кавички, за да се обозначат като цитат.”
Статията е написана върху моята Пълно слънчево затъмнение на 22 юли 2009 г в Рак с козметични промени в първата половина, но втората си е направо копирана едно към едно.
Затова е разбираемо, че няма име на автор :)
Жалко, но факт!

Давам съгласието си тази статия да бъде копи-пействана от всеки! :)

Муси Дачева
Написана и публикувана за пръв път на 13 август 2009г.

Етикети: , , , , , , , , , ,

19 коментара so far »

  1. Муси Дачева каза,

    Писа на август 13, 2009 @ 15:31

    От zodiite.net реагираха бързо и сложиха коректните атрибути към статията като също така ми се извиниха. Оценявам коректността им :)
    Оказа се обаче, че са взели статията от друг сайт, в който са “пропуснали” да упоменат автор. Всъщност в това е проблема, че плагиатството се възпроизвежда много лесно и никой не си дава сметка какви щети нанася.

  2. Наташа каза,

    Писа на август 24, 2009 @ 21:24

    Муси, поздравления за тази статия! И на мен ми прави впечътление че в доста сайтове има статии без автор.Ако не се занимавах с писане сигурно нямаше да го отбележа, но не трябва да търпим подобно отношение към авторския труд. Изобщо към кражбите на каквото и да е трябва да имаме нетърпимост. Тя рибата се вмирисва откъм главата и затова краденето на високо ниво ни доведе дотам.Сега дано нещата се променят. Дано! Дано! :)
    Но докато някой не бъде осъден според закона за авторското право нещата няма да се оправят.

  3. Radost каза,

    Писа на август 30, 2009 @ 21:34

    Щом няма автор значи нещо не е наред …или е копирано от български сайт или е преведено от чужд сайт и пак е зето без съгласеие. Само че на тоя дето чете не му пука отде е взето и затова трябва със секирата. Кат не разбират от дума да ги съдят. Кат плати няколко бона ще се замисли дали да пипа чужди неща

  4. плагиатство каза,

    Писа на септември 1, 2009 @ 17:53

    пиша с правописни грешки….каквито има нещо скаран с правилното писане……….

  5. Миро каза,

    Писа на септември 2, 2009 @ 7:40

    Да живее бат Бойкооо!
    Той шъ нъ управи!
    Доло крадците и плагиатите с тях!
    Сериозно подкрепям тезата ви и съм ЗА НЕТЪРПИМОСТ КЪМ КРАЖБАТА!!!
    :) :) :)

  6. Муси Дачева каза,

    Писа на май 8, 2011 @ 11:21

    Към днешна дата искам да споделя задоволството си.
    Наскоро попаднах в сайт,който предлага хороскопи с SMS,нещо към което имам много отрицателно отношение.Бяха се възползвали от името ми,анонсирайки услугите си с помощта на мой текст,взет от temura.net Поисках да се свържа с администрацията на сайта,но имейла им се оказа фалшив. Затова се обърнах към Support hit.bg за съдействие и те се намесиха. Сайта наистина е свален. Прилагам кореспонденцията:
    Подател: Support hit.bg
    До: Муси Дачева
    Копие до: support@hit.bg
    Относно: Re: злоупотреба с име
    Дата: Събота, 2011, Май 7 22:20:34 EEST

    Здравейте

    благодарности за доклада и усилията. Няма автоматично решение за такива случаи – съответно нямаше да се открие без вашия сигнал.

    Пожелавам този ваш почитател да намери по-подходящ начин да представи вкусовете си.
    Сайта е свален.

    Всичко най- ~~~

    On 05/05/2011 08:50 PM, Муси Дачева wrote:
    >
    >
    > Здравейте,
    > в сайта
    > http://sevenzodia.hit.bg/
    > е приложен мой текст,без мое съгласие, с който се създава впечатление,че имам отношение към предлаганите от тях услуги.
    > “При съставянето на всеки хороскоп имаме два важни етапа. Първият е построяване на астрологична карта по зададени изходни данни, независимо дали става дума за живо същество, организация или събитие. Вторият етап е анализ на тази така наречена натална карта. Първият етап в миналото е бил много трудоемък, защото се е извършвал “на ръка”. Сега обаче има много програми, с чиято помощ за секунди построяваме нужната ни астрологична карта. Така всеки може да си направи рождена астрологична карта. По-труден винаги е бил вторият етап – анализът на наталната и на всички производни на нея астрологични карти и свързването им с конкретни житейски условия. . Съвременните астрологични програми дават възможност да се направи “парциален” анализ на една астро-карта, т.е. на всеки елемент от нея да се придаде съответно значение. Муси Дачева”
    >
    > Опитах се да се свържа с администрацията на сайта на посочения адрес sevenzodia@abv.bg
    > Оказа се неверен и писмото ми бе върнато.
    > Настоявам страницата да бъде свалена и разчитам на вашата бърза и ефективна намеса.
    >
    > Муси Дачева
    > астролог-психолог
    > http://www.temura.net
    >

  7. Харизанова каза,

    Писа на юни 10, 2014 @ 10:12

    Всички права запазени.
    Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
    1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
    2. Автор: Муси Дачева
    3. Източник: http://www.temura.net

    Откога това не е актуално на сайта ви, г-жо Дачева?

  8. Муси Дачева каза,

    Писа на юни 10, 2014 @ 14:40

    Харизанова,
    за това става дума, актуално е и присъства на всяка публикация.
    Не е достатъчно да си копирате текста, който сте си харесали, да промените заглавието и накрая да сложите името с копирайт,без връзка към източника, нещо което е абсолютно некоректно от ваша страна.

  9. Харизанова каза,

    Писа на юни 10, 2014 @ 21:30

    Казвате, че горното е актуално, така ли?

    Как да тълкуваме тогава това:
    “© 2001-2013 Муси Дачева. Всички права запазени. Съдържанието на сайта не може да се копира без писмено разрашение от автора!”

    Кое е актуално в крайна сметка? Актуално, действащо и позволяващо нормални взаимоотношения?

  10. Муси Дачева каза,

    Писа на юни 11, 2014 @ 10:56

    Харизанова,
    да, това са общите правила. Като музикант, би трябвало да сте наясно с авторското право,което важи и в България. :)
    А под отделни статии има дадено писмено съгласие за препубликация при определени условия и те са:
    Всички права запазени.
    Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
    1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
    2. Автор: Муси Дачева
    3. Източник: http://www.temura.net

    Нормалните взаимоотношения означават взаимно зачитане.
    Когато взимате чужд материал за свое ползване, да обозначите от кого и откъде сте го взели.
    Копи-пействали сте мои Годишен хороскоп 2014, Годишни хороскопи по зодии -12 бр. и Седмичен хороскоп 9-16 юни 2014 г.без да приложите посоченото изискване за препубликация.

  11. Муси Дачева каза,

    Писа на юни 11, 2014 @ 12:34

    Сигурно намирате за коректно да копи-пействате http://www.temura.net/%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BD-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF-2014/Обзорен астрологичен преглед на 2014 година и http://www.temura.net/%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF-2014-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D0%B0/ ,става бързо, не коства време, и да ги качите при себе си като:

    Обзорен астрологичен преглед на 2014 година

    Енергията от края на 2013 година, втората половина на месец Декември, се пренася в началото на Новата 2014 година до средата на месец Януари. Както подобава за годината на Коня, тя идва, препускайки с много огън и страст. Годината на дървения Кон ще ни държи в напрежение поне до лятото.

    През 2014 година Сатурн и останалите външни планети Уран, Нептун и Плутон ще се движат през същите зодиакални знаци като в предходната година и това създава впечатление, че 2014-та ще бъде много подобна на 2013 година. Да, основните проблеми на света – като падането на авторитетите, промяната в отношението към властта, обединението и разединението между държавите – ще продължават да стоят във фокуса на вниманието и през 2014-та.

    Разрушителната енергия на напрегнатите аспекти през 2013-та имаше балансьор в лицето на мощния Голям тригон на водните знаци, включващ Сатурн и СЛВ в Скорпион, Нептун в Риби и Юпитер в Рак. Той бе в силата си (с точни тригони) в средата на годината, през Юни-Юли, но влиянието му като гръмоотвод на кардиналната енергия се простираше през цялата година. Особено значимо туширащото напрежението влияние на Големия воден тригон се усещаше по време на точните квадрати на Уран и Плутон, през Май и през Ноември 2013-та…”
    и така едно към едно до края:

    “Като Коледен венец в края на годината ще ни зарадва секстилът на Слънцето и Нептун, един прекрасен аспект, носещ топлина и спокойствие, вяра и надежда са по-добри дни. И те ще дойдат!”

    И всеки Годишен хороскоп по зодии отново едно към едно с леко променено заглавие:

    Девите през 2014 година – пълен годишен хороскоп

    През 2014 година Плутон и Нептун са планетите, които оказват най-продължително фоново влияние. Плутон се движи през цялата година между 11 и 13 градуса Козирог и по този начин оказва влияние на родените в средната декада, в началото на месец Септември. Хармоничната връзка между Плутон и рожденото Слънце носи енергия и настойчивост, вложени в лични планове и инициативи, касаещи нови проекти, собствените изобретения, любовта и децата. Поради напрегнатата астрологична картина в кардиналния кръст известно притеснение Плутон, квадрата му с Уран и преминаващите планети през кардиналния кръст могат да създадат през средата на Април, средата на Юни и средата на Ноември…

    На 10 Декември в Козирог навлиза Венера, която ще внесе хармония и радост в дома Ви за весело посрещане на Новата година.
    ©”
    Лесно и бързо, само за минути, създаване на съдържание.
    Можете да имате десетки сайтове по този модел, и май така, по този паразитен начин си ги правите.
    Желая ви успех в тази толкова “творческа” работа!
    Само че, когато слагате името ми в сайт си,без да давате връзка към моя сайт, давате да се разбере,че работя за или с вас, което не е истина. Така заблуждавате потребителите на сайта си, колкото и малко на брой да са. Също така нарушавате както моите лични авторски права, така и авторските права на сайта temura.net тъй като материалите са написани за него.

  12. Black каза,

    Писа на юни 16, 2014 @ 14:45

    Муси, харесвам сайта ти и предпочитам тук да чета хороскопите ти. Не ги давай по разни измислени сайтчета щото не заслужават.И като те крадат винтаги можеш да ги разконсперираш. Както аз направихза тоя.

    ELMUS.BIZ – Whois информация
    Domain Name: ELMUS.BIZ
    Registrant Name: Ivailo Hristov
    Registrant City: Sofia
    Registrant Country: Bulgaria
    Registrant Country Code: BG
    Registrant Phone Number: +359.888972554
    Registrant Email: edition.еlm@gmаil.com
    по имейла
    edition.еlm@gmail.com
    отиваш на сайт, име го и на английски
    http://www.editionеlm.eu/mаin_b.htm
    Издателство Елм е основано през 1999 г. от тромбо­ниста и аранжьор Ивайло Христов. Каталогът ни съдържа ноти и партитури на съвременна музика от български автори – произведения за тромбон и бастромбон в акомпанимент на пиано, орган, арфа или оркестър, творби за симфоничен оркестър, както и аранжименти за тромбонови ансамбли и за брас квинтет.
    Това е от контактната форма в сайта майка

    http://еlmus.biz/contаct.htm
    Човекът има различни идентичности явно или е много надарен, щото се изживява и като фотограф. Може и добри снимки да прави,знам ли.
    Ето телефоните ни за връзка и координация:
    0888 972554 VoxGabrieli Ивайло Христов
    http://4coolpics.com/ownpаgе.php?aut=1339

    VoxGabrieli
    Сайт на фотографа
    Име: Ивайло Христов
    Всички снимки и материали, публикувани на сайта Забавления с фотография, са със запазени авторски права.
    И си ги защитава добре както виждаш, което не пречи да влачми от други сайтове хахаха
    Използването им без писменото съгласието на автора е нарушение на Закона за авторското право и сродните му права.
    Човекът си е направил и страница в Фейсбук Белчо ама астро и там поства материали дето сам си ги чете явно.
    Повече инфо ако искаш ще ти пратя на имейла. Хайде жива и здрава да си!

  13. Муси Дачева каза,

    Писа на юни 16, 2014 @ 14:56

    Black,
    благодаря ти! Много ми помогна и наистина ще направя промяна.

  14. Калинка М. каза,

    Писа на юни 16, 2014 @ 18:01

    Я гледай ти човекът оркестър пък и фотограф защитава си своите права,ама от чуждото гребе с пълни шепи.И всичките му сайтове май са все такива взето отук оттам скалъпено нещо и даже си проси Ама дайте нещичко за да го има сайта ми. Че що пък трябва да го има нещо ново ли казва? Голям тарикат тоя бе.

  15. Калинка М. каза,

    Писа на юни 16, 2014 @ 18:28

    Значи не била г-жа Харизанова, ими бил г-н Христов :D Друго е да си под прикритие :D

  16. Муси Дачева каза,

    Писа на юни 17, 2014 @ 11:46

    Изпратих на г-н Ивайло Христов (г-жа Харизанова),собственик на ELMUS.BIZ,и на аstro.bеltcho.eu
    писмо с искане де свали от сайта си “ЗодиаКът” взетите от мен, и без моето съгласие, текстове – хороскопи.
    Отговор-извинение нямам, както се и очакваше от подобен тип хора, но сайтът е “изчезнал” от моя поглед, надявам се без хитрини от негова страна.
    Разбрах,че е свалил моите хороскопи, а и всички други, които е “заел” от други сайтове.
    Ще ви бъда благодарна, ако ми помагате, тук в сайта и с писма на имейлите ми, както досега, за изкарването на светло на подобни “колеги”.

  17. Муси Дачева каза,

    Писа на април 3, 2015 @ 13:22

    Явно и тази година няма да се разминем без “пазаруващи” в temura.net.
    Вчера в една много приятна ФБ група някой публикува интересен според него материал “Какъв е ключът на името ти и какво казва той за теб”. И, какво да видя, това си е едно към едно, без заглавната част разбира се, моята статия КЛЮЧ И ХАРАКТЕР. Писах на собственика на сайта упоменателно писмо с настояване да изтрият крадената статия. Реакцията досега е единствено в изтриване на коментарите под нея. Знам,че такива хора са дебелооки и дебелокожи, иначе няма как да си пълниш сайта с чужди материали, без автор, без източник. Това е отработен модел. Мога да му пожелая само добро!

  18. Таня Катева каза,

    Писа на август 5, 2021 @ 13:28

    Това наистина се оказа вечно актуална статия! За жалост нито времето, нито проблемите ни научиха да сме честни и отговорни. Не винаги възмездието идна веднага.Навярно това дава “кураж” на дребните крадливи и бездарни същества да продължават да плагиатстват навсякъде, където докопат нещо полезно, красиво, търсено. Някой ден ще си платят! Вселенските закони действат, независимо зачитаме ли ги или не.

    Бъди благословена за всичко, което правиш, Муси! Това е безценна помощ! БлагоДаря!

  19. Муси Дачева каза,

    Писа на август 10, 2021 @ 21:07

    Таня Катева,
    не знам каква е причината да попаднете на тази отдавнашна статия, но седмицата е повлияна от темата плагиатство, заради опозицията на Меркурий и Юпитер, в Лъв-Водолей. Благодаря за напомнянето! В профила ми във ФБ писах по темата, провокирана от някои събития.

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии