Отново Петък 13-ти!

Муси Дачева

Тази статия бе написана през 2009 година, но става актуална сега, когато наближава поредния, и единствен за 2010 година, “Петък-13″.  Астрологичната обстановка в петък е напрегната и вероятно много от това, което ще се случи, ще бъде записано на сметката на “фаталната дата”.

На мнозина е направило впечатление, че “този филм” го гледахме вече поне два пъти през тази година. Да, така е. Първият път бе през месец февруари, а вторият през месец март. Сега е третият и последен “фатален петък” за 2009 година.

Календарът, по който у нас се водим вече 93 години (григорианският календар е в сила от 1582 г, а е въведен в България през март 1916 г.), е така устроен, че съчетанието дата-ден от седмицата са еднакви за месеците февруари, март и ноември, когато годината не е високосна. И това е така защото февруари има 28 дни (4х7), а между първите дни на месеците март и ноември разстоянието е 245 дни (35х7). По този начин 13-то число се появява в Петък на 13 февруари, на 13 март и на 13 ноември през 2009г.

Подобна повтаряемост на съчетанието дата-ден като февруари, март и ноември има в двойките месеци януари-октомври, април- юли и септември – декември, тъй като между тях лежат 91 дни (13х7). Различно е положението при останалите месеци – май, юни и август. За невисокосна година те са уникални. Затова през идващата 2010 година ще имаме само един “фатален ден-петък”, на 13 август. Същото ще бъде и през 2011 г., когато 13-то число ще бъде само един път, в уникалния месец май.

При високосните години, месец февруари с неговият един ден в повече, променя реда на повтаряемост. През последната високосна година- 2008-ма имахме един „“, в уникалния месец- юни. През интересната в много отношения 2012 година обаче отново ни очакват три “фатални петъка” – на 13 януари, 13 април и 13 юли. Това е така, защото първите дни на януари, април и юли за всяка високосна година отстоят на разстояние, измерено в дни, което е кратно на 7, и тук няма никаква мистика, заложена от папа Григорий отпреди 5 века.

Същото е за месеците февруари и август. Ако през февруари, във високосна година, има Петък 13-ти, то и през август ще има Петък 13-ти. Както и за месеците  януари, април и юли, или през март и ноември, или септември и декември. Във високосна година един път ще имаме петък 13-ти, ако той попадне в месеците май, юни или октомври.

По общото мнение страхът от „Петък 13-ти“ датира отдавна, още от средновековието, когато на 13 октомври (петък) 1307 година, по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V започва гонението срещу ордена на темплиерите. Затова защо точно на датата 13 и защо в денят Петък, дали умишлено или случайно е бил избран момента за начало на религиозната война, има различни хипотези. Корените вероятно са в еврейската традиция, където престъпниците били наказвани по-често в Петък, денят преди свещения сабат (събота), затова Иисус е разпънат в Петък.

Каквато и да е причината, религиозният акт на насилие, оставя дълбок отпечатък на фатализъм в паметта на западния човек, което до ден днешен поддържа суеверието и страха от “Петък 13-ти”. Генериран този страх дори си създава и собствено име в психиатрията- болестта параскевидекатриафобия – от гръцкото paraskevi (петък), dekatria (тринадесет) и phobia (страх).

Тринайската като число от своя страна също има лоша слава. Докато 12 са месеците в годината, 12 са зодиакалните знаци, 12 са планетите, 12 са чакрите в човешкото енергийно тяло, то 13-тата карта в Таро е тази на Смъртта. Следвайки съвършената слънчева 12 -ца, 13-та може единствено да играе ролята на негова черна сянка. В християнството, тринайстият апостол е предателят Юда. В Слънчевата година, т.е. Времето, за което Земята прави една пълна обиколка около Слънцето, а това са 365,4 денонощия, се събират 13 лунни месеца. В езическите пантеони на различните народи 13-ят бог е натоварен с негативен символизъм. Такъв е пакостливият бог на злото и огъня Локи в скандинавската митология. Според Питагор 12 е прекрасно,щедро и раздаващо се число, под знака на Юпитер, което има 5 делителя – 2,3,4,6 и 12, а 13 е семпло число, с ураново влияние, което се дели единствено на себе си.

На родените на 13 -то число не им е лесно изправени пред дилемата дали да обясняват колко са нещастни или да доказват колко са щастливи. В действителност раждането, на която и да е дата, не е случайно. То се избира внимателно, много време (земно) предварително и в контекста на цялостната програма на Душата, която се преражда. Според номерологията тринайсет е кармично число и показва урок, който човекът (Душата), с идването в плътното ниво в тяло, е поел да научи. Роденият на дата 13-ти трябва да се научи да приема живота си такъв какъвто е, да работи много и да не очаква бърз и лесен успех в нищо. За да премине в следващия клас, в този живот той трябва да се научи на концентрация и ефективност в труда, да не разпилява силите си, а да се съсредоточи в една дейност, да я развие максимално, като се раздава изцяло в работата си, без да се жали.

В практиката си съм срещала много хора родени на 13-то число, а част от тях са родени на 13 -ти петък. Интересното е, че няма безразлични по темата и обикновено всеки има определено мнение по въпроса. Повечето са си изградили защитен механизъм и при споменаване на нещо свързано със символиката на датата 13-ти заявяват “Ааа, на мен 13 ми е щастливо число”. И това е вярно! Което само по себе си доказва важното значение на личната воля и себенастройване на човек към рождените дадености, каквито и да са те.

Няма убедителна статистика на 13-ти петък по света да се случват повече събития с отрицателен знак. Затова нека преминем през този ден както през всеки друг – с радост и усмивка, с надежда и позитивни мисли, защото те са тези, които формират света, в който живеем.

12 ноември 2009г.

ПП. За високосната 2012 година петък 13 е през януари, април и юли, 

през 2016 година един път в уникалния месец май,

а през 2020 година ще имаме петък 13-ти през март и  през ноември.

За невисокосните години,които предстоят, Петък 13-ти ще имаме:

на 13 септември и 13 декември 2013 година,

на 13 юни 2014 година,

на 13-ти през февруари, март и ноември 2015 година

на 13 януари и 13 октомври 2017, 

на 13 април и 13 юли 2018 година,

на 13 септември и 13 декември 2019 година.

———–

Всички права запазени.

Препубликация само с писмено съгласие на автора.

Етикети: ,

6 коментара so far »

  1. Дияна каза,

    Писа на ноември 12, 2009 @ 4:07

    Г-жо М.Дачева,
    Благодаря Ви много!Днес отново ни зареждате с позитивно мислене с последната си сатия “Отново Петък 13-ти”.Възхитена съм от заключението в статията, което грее като празничен фоерверк:
    “В практиката си съм срещала много хора родени на 13-то число, а част от тях са родени на 13 -ти петък. Интересното е, че няма безразлични по темата и обикновено всеки има определено мнение по въпроса. Повечето са си изградили защитен механизъм и при споменаване на нещо свързано със символиката на датата 13-ти заявяват “Ааа, на мен 13 ми е щастливо число”. И това е вярно! Което само по себе си доказва важното значение на личната воля и себенастройване на човек към рождените дадености, каквито и да са те.

    Няма убедителна статистика на 13-ти петък по света да се случват повече събития с отрицателен знак. Затова нека преминем през този ден както през всеки друг – с радост и усмивка, с надежда и позитивни мисли, защото те са тези, които формират света, в който живеем.”

  2. Десислава каза,

    Писа на ноември 12, 2009 @ 18:09

    На мен винаги ми върви много на петък 13! Пожелавам ви на всички утре един чудесен, радостен ден! Вярвам в това, което Муси казва, а именно, че надеждата и позитивността всъщност ще спасят света!:)

  3. Ваня каза,

    Писа на ноември 12, 2009 @ 22:04

    Хахахаха а на мен двойно ми върви и явно двойно трябва да уча уроците на душите тип “Тринайска” , защото съм родена на 26ти :)
    Госпожо Дачева,
    Статията е невероятна! И описанието на хората родени на дата 13ти напълно отговаря на истината – двама маи приятели са родени на 13ти (едиия е Май месец, а другия Ноември – нищо общо),вие описахте изключително точно някои тяхни качества и особено ясно кармата на единия.
    Много Ви моля, ако имате време, бихте ли направили по една кратка характеристика и за останалите дати?

  4. eлена каза,

    Писа на ноември 16, 2009 @ 19:34

    здравейте, г-жо Дачева!
    С удоволствие чета Вашите материали, запознах се с последната Ви статия за петък-13 и съм съгласна с написаното от Вас, защото аз съм от родените на тази дата – 13 ноември. Очаквам с нетърпение хороскопите Ви за 2010 година.Бъдете жива и здрава и нови творчески успехи!

  5. Sabina каза,

    Писа на март 13, 2015 @ 13:40

    “Затова нека преминем през този ден както през всеки друг – с радост и усмивка, с надежда и позитивни мисли, защото те са тези, които формират света, в който живеем.” Благодаря! Бъдете жива и здрава!!!

  6. Муси Дачева каза,

    Писа на ноември 7, 2018 @ 20:53

    В Стани богат търсят отговор на въпрос по темата. https://www.youtube.com/watch?v=6Pn3DQ5Pdo4

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    3. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии
    5. gravatar Антоанета Илиева Гужгулова/по баща Атанасова за Годишен хороскоп 2022 по зодии