Основни астрологични понятия

Муси Дачева

Знам,че много от вас, които посещавате нашия сайт, четете астрологична литература и сте наясно с понятията, които се използват в статиите ми. По задаваните въпроси обаче съдя, че за някои представлява трудност да се ориентират в текстовете, тъй като нямат нужните знания. Затова нека накратко разгледаме най-употребяваните астрологични термини.

Натална карта
Натална карта, рождена астрологична карта или рождествен хороскоп наричаме изображението на разположението на планетите в мига на вашето раждане.

Рождествен хороскоп
Под Рождествен хороскоп разбираме както изображението, така и тълкуването на това изображение устно или писмено.

Слънчева позиция
Слънчева позиция или рождена позиция на Слънцето е точка от Еклиптиката, в която се е намирало Слънцето в мига на вашето раждане. Слънчевата позиция е следствие от въртенето на земято около Слънцето.

Асцендент
Асцендент или Точка на изгрева е оня градус на Еклиптиката, който е бил на източния хоризонт в мига на вашето раждане. Асцендентът е следствие на въртенето на Земята около оста й. Асцендентът задава началото на домификацията на наталната карта.

Астрологични домове
Освен от 12-те зодиакални знака, наталната карта се състои и от 12 астрологични дома. Началото на броенето им започва от Асцендента в посока обратно на часовниковата стрелка. Всеки астрологичен дом дава информация за определена област от живота на човека.

Аспект
Аспект наричаме определен набор от ъглови разстояния между планетите,на които е придадено особено значение.
Аспектите са свързани с деляемостта на кръга, който се състои от 360 градуса. Еклиптиката, по която се движат планетите се приема за кръг. Например делението на 3, дава аспекта Тригон, който е равен на 120 градуса, а делението на 4 дава аспекта Квадрат, състоящ се от 90 градуса.

Сходящ аспект
Аспект,който предстои да стане точен. Случва се между по-бързо движеща към по-бавнодвижеща се планета или точка от хороскопа

Разходящ аспект
Случва се, когато планетата е преминала през точния аспект и се отдалечава.

Стелиум

Стелиумът е съвпад на повече от две планети, нарича се още Голям съвпад.

МС
Медиум цели, Среда на небето или Зенит са термини, с които се обозначава върхът на 10-ти дом, домът на кариерата, в хороскопа.

Планети
В астрологията Слънцето, Луната и остналите  8 планети от Слънчевата система наричаме с общото название- планети. Всяка планета има позиция по знак и по дом.

Зодиак
В астрологичната интерпретация Зодиакът включва 12 събирателни образа (архетипа). В западната астрология това са 12 зодиакални знака от Овен до Риби. В източния Зодиак влизат 12 животни от Плъх до Глиган.


Зодия или зодиакален знак е част от Зодиака, който представлява кръг от 360 градуса. Всяка от 12-те зодии се състои от 30 градуса.

Декада
Всеки зодиакален знак е разделен на 3 части от по 10 градуса, наречени декади. Всяка декада си има управител.

Стихия
В астрологията зодиакалните знаци са разпределени в 4 стихии- огън, земя, въздух и вода.В стихията огън са Овен, Стрелец и Лъв. От земната стихия са Телец, и Козирог. Зодиакалните знаци от стихията въздух са , Везни и Водолей. Водните знаци са Рак, Скорпион и Риби.

Астрологичен (зодиакален) кръст
Зодиакалните знаци са разпределени в 3 кръста- кардинален, неподвижен и подвижен. Кардиналният кръст включва знаците Овен, Рак, Везни и Козирог. Неподвижният кръст обхваща знаците Телец, Лъв, Скорпион и Водолей.В подвижния кръст влизат знаците Близнаци, Дева, Стрелец и Риби.

Сигнификатор
Под планета сигнификатор се разбира планета,която дава указание (сигнифицира), носи основният замисъл на дадено обстоятелство. Например Луната е сигнификатор на майчинството в хороскопа.

Господар на знак
Всяка планета господства ( управлява) един или два знака на Зодиака. Слънцето управлява знака Лъв, а Луната владее  знака Рак . Меркурий е господар на Дева и Близнаци, управлява Телец и Везни, Марс е господар на Овен и Скорпион, Юпитер на Стрелец и Риби. Сатурн господства над Козирог и Водолей, Уран също е управител на Водолей, Нептун е съгосподар на Риби, а споделя управлението на Скорпион.

Екзалтация
Това понятие също като господството показва сила на планетата в даден знак. Слънцето екзалтира в Овен, Луната – в Телец, Меркурий в Дева, а Венера в Риби. Марс е в екзалтация в Козирог, Юпитер – в Рак. Сатурн е в екзалтация във Везни, Уран в Скорпион, Нептун във Водолей, а Плутон в Лъв.

Декада
Всяка зодия е разделена на 3 части от по 10 градуса, наречени декади.

Лунни фази
Пътят, който изминава Луната около Земята, измерен в дни се дели на 4 фази, всяка от които се състои от 7 дни. Всяка фаза има специфично влияние върху човека. Всяка от четирите фази започва с аспект между Луната и Слънцето- съвпад, квадрат или опозиция.

Новолуние
Новолуние или така наречения съвпад на Слънцето и Луната дава началото на всеки лунарен месец.

Пълнолуние
Пълнолунието е момента, в който Слънцето и Луната са в опозиция, т.е. двете светила са едно срещу друго.

Слънчеви затъмнения
Слънчево затъмнение наблюдаваме по Новолуние, когато Луната и Слънцето са в съвпад. Слънчевите затъмнения са три вида в зависимост от това доколко Луната скрива Слънцето. Различаваме частично, пръстеновидно и пълно слънчево затъмнение.

Лунни затъмнения
Лунно затъмнение имаме, когато Луната и Слънцето са в опозиция, т.е. по Пълнолуние. Лунното затъмнение може да бъде пълно или частично.

Лунни възли
Лунните възли представляват точки, в които Лунната орбита пресича повърхността, която създава Земната орбита. Единият е Възходящ Лунен възел, който се нарича още Северен Лунен възел, Глава на Дракона или Раху. Другият е  Низходящ Лунен възел, наричан още Южен Лунен възел, Опашка на Дракона или Кету.

Луна без курс

Астрологична пауза, която прави Луната, в контактите си с останалите планети  на границата между два знака.

Орбита
Пътят по който се движи един космичен обект около друг. Земята се движи по своя орбита около Слънцето и Луната се движи по своя орбита около Земята.

Орбис(а)
Това са градуси,които са +/_ около точния аспект, в който той е активен.

Ретроградно движение
Без Луната, всяка от 8-те планети има право и обратно (ретроградно) движение от гледната точка на земния обитател. Ретроградното движение се получава в резултат на различните ъглови скорости, с които се движат Земята и  останалите планети около Слънцето.

Ретроградна Венера

Венера е втората външна планета, броено от Слънцето. Тя има ретроградност три пъти на пет години.

Пасаж на Венера

Пасажът на Венера или преминаването на планетата през диска на Слънцето е интересно и рядко астрономическо явление. Пасажът на Венера се случва тогава, когато тя застане на оста, свързваща Земята и Слънцето.

Ретрограден Меркурий

Меркурий една от двете вътрешни планети и се движи по орбита, която е най близо до Слънцето. Затова неговите ретроградности са най-чести, по три или четири пъти в годината.

Транзит
Актуалното, действително движение на планетите през рождествения хороскоп. При транзита планетата се движи през даден знак, даден дом и прави аспекти с рождените планети. Транзитната астрологична картина се може да се интерпретира самостоятелно или в контакт с рождената карта.

Сатурнова криза
Това е период от време, в който Сатурн прави съвпад, квадрат или опозиция с рожденото Слънце.

Годишен хороскоп
Годишен хороскоп, Солар, Слънчево възвръщане или Слънчева революция са названия на едно и също нещо- астрологична карта съставена за момента, в който Слънцето стъпи на рождената точка на Еклиптиката. Това се случва един път всяка година. Годишният хороскоп се интерпретира възоснова на рождествения.

Цикъл
Представлява един оборот или едно пълно преминаване на планетата по нейната орбита. Цикълът на Меркурий е 88 дни, а на Плутон е 248 години.

Възврат на планета

Това е връщане на планетата в рождената позиция.

Лична слънчева година
Обхваща времето от рожден ден до рожден ден.

Ректификация на наталната карта

Ректификацията на наталната карта представлява  уточняване на момента на раждане.

Лилит

, наричана още Черната Луна  е  хипотетична точка, свързана с лунната орбита. Има различни мнения по това дали да е точката намираща се в апогея на лунната орбита или тази в незаетия и от Земята фокус.

6. 01.2009г

Всички права запазени. Не се разрешава препубликация.

*******************************************************************************************

Книгите на Муси Дачева можете да си поръчате на temurabooks@abv.bg

За поръчка на лична астроконсултация и хороскоп, пишете на mussydacheva@abv.bg

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

38 коментара so far »

  1. катя каза,

    Писа на април 23, 2010 @ 13:01

    някак нелогично звучи да идеш при астролог и тои да ти чете бъдещият живот от една дата на раждане -някак не се връзва.По съм склонна да вярвам че един добър медиум може и да види нещо за мен\някой\отколкото един астролог ще види по звездите.Като например zero било много добро но там срещу ЕГН-то ти излизат едни сухи данни и нищо повече.Много просто.

  2. tania каза,

    Писа на април 23, 2010 @ 14:46

    мила катя ти май понятие си нямаш какво предтавлява астрологията затова по-добре ходи на медиум :) ама май и медиум не знаеш какво е вземи попрочети нещичко да си оправиш понятията

  3. катя каза,

    Писа на април 24, 2010 @ 13:00

    ами да видим -кажи нещо по убедително.

  4. катя каза,

    Писа на април 24, 2010 @ 13:04

    между другото имам кака която се занимава професионално с изготвянето на хороскопи и когато е помолих да ми каже нещо беше по лошо отколкото да бях отишла на врачка

  5. Мария каза,

    Писа на април 24, 2010 @ 13:38

    катя, какво значи …”беше по лошо отколкото да бях отишла на врачка”… беше по-малко или не това което си очаквала? Май правиш лоша реклама на кака си а. Щом не може на теб да ти каже,какво остава за тези, на които прави хороскопи? :) :)
    Ми тя таня ти каза, ходи си на медиум или на врачка, не е нужно някой да те убеждава. Астрологията няма нужда от адвокати, който се е убедил в нейната полезност, си се занимава с нея.
    Извинявай, без лошо чувство, но какво правиш всъщност тук?

  6. катя каза,

    Писа на април 24, 2010 @ 17:29

    схващам бързо стига да ми се обясни ясно и просто.Ти какво ще ми кажеш и как ще ми обясниш по добре .Не че правя антиреклама на кака ми \която между другото много уважавам\но немога да разбера как от няколко данни ще може някой да ми каже как ще ми протече занапред живота.От две години редовно следя много хороскопи и мога да кажа че ако някой път нещо е съвпаднало то е било голямо СЪВПАДЕНИЕ.

  7. сиси каза,

    Писа на април 26, 2010 @ 17:16

    май наистина нямаш представа какво е това астрология щом си мислиш, че хороскопите по вестниците могат да предстажат нещо

  8. Miro каза,

    Писа на април 27, 2010 @ 1:46

    Никой астролог няма да ти предстаже нещата така както врачка. Те ще ти кажат според датата, какви са предпоставките или щансовете едно нещо да се случи или не. Много ясно, че ако според хороскопа ти се очертава шанс да имаш нов дом, и ти се заинатиш и кажеш “Е, не, няма да имам нов дом” накрая няма да имаш. Все пак астрологията и номерологията са науки, и бих казал доста сложни. Докато врачка може да бъде абсолютно всеки. Друг е въпроса колко ще е познаваемостта.
    Всичко добро!

  9. катя каза,

    Писа на април 28, 2010 @ 10:36

    значи и хороскопа само предполага за дадено събитие ,няма гаранция че то ще стане.Ето за това говоря и аз.Много е лошо да ти се даде надежда за нещо ,човек започва да живее с мисълта че ще му се случи нещо хубаво в живота\например\и в един момент разбираш че хубавото нещо те е подминало ,че си бил много заблуден ,подведен или че е ставало въпрос за друг човек.ТОГАВА ЗА КАКВО ГОВОРИМ-НАПРАЗНИ НАДЕЖДИ.

  10. Тома неверни каза,

    Писа на април 28, 2010 @ 13:38

    катя драга мила, тоя филм с гаранцията къде си го гледала? А врачката като ти предскаже и то винаги става така ли? Тя гаранция дава ли ти? И защо изобщо някой трябва да ти дава гаранция за нещо ? Ти стоиш и чакаш да ти се случи хубавото така ли? Ами ако ти се предскаже нещо лошо? И то пък вземе та не стане, а, хахаха каква радост тогава!

  11. катя каза,

    Писа на април 28, 2010 @ 19:28

    ако ти предскажат на теб нещо лошо и ти вземеш та вдигнеш кръвната захар-ах беля.Какво толкова лошо казах -само че неможем сляпо да вярваме на такива предсказания било то от астролог или от врачка.Интересно че го казвам понеже аз вярвах на Иван Станчев , той владееше магията на звездите .

  12. Verka каза,

    Писа на април 30, 2010 @ 15:35

    Катя че кой те кара да вярваш сляпо нямащ ли си глава на раменете. Никой добър астролог няма да те хване за гушата и да ти разправа това и това ще ти се случи … вервай ми. Койте знай при кого си ходила ама какъвто ида е може само да те насочи а не да задължава да му вярваш. Проблема си е в тебе момиче не обвинявай хората.

  13. Емилия каза,

    Писа на октомври 15, 2010 @ 19:55

    Здравей Муси, в наталната карта имам три бисекстила, които не знам как да тълкувам. Би ли помогнала? Прочетох , че бисекстилът е положителен аспект, но конкретно между тези планети никъде в интернет не намерих инфо. А именно :

    1.Бисекстил между Юпитер/на Asc/, Плутон/3 дом/ и Нептун/в 5 дом/
    2. Бисекстил между Слънце/в 12 дом/, Плутон /3дом/ и Нептун /5дом/
    3. Бисекстил между Сатурн/купсидата на 1 дом/, Уран/4 дом/ и Луната/в 5 дом/

  14. Муси Дачева каза,

    Писа на октомври 20, 2010 @ 12:31

    Емилия,
    куспидата на 1 дом=АСЦ,
    Юпитер и Сатурн в савпад ли са?

  15. Емилия каза,

    Писа на октомври 27, 2010 @ 22:42

    Не, Муси,
    Юпитер в 18, 27 градуса в Лъв на границата между 12 дом и 1 дом, а Сатурн пък е на границата между 1 дом и 2 дом. Съжалявам , ако не се изразявам астрологично правилно с тази граница, май се казваше Купсидата)))Но самата програма ЗЕТ ми дава, че образуват бисекстил.

  16. Lia каза,

    Писа на февруари 4, 2011 @ 19:52

    Здравей Муси :),
    ако дадена планета е до 5 градуса преди куспидата на даден дом, счита ли се, че тя е владетел на дома и му оказва основно влияние. Например при мен Меркурий е на 0 56 градуса в Овен и е в трети дом, а четвърти дом ми започва от 5 31 градуса Овен. В кой от двата дома Меркурий ще има по изразено влияние и принципно вярно ли е горното нвърдение? Ще ви бъда благодарна. Поздрави!

  17. Муси Дачева каза,

    Писа на февруари 5, 2011 @ 1:01

    Lia,
    владетел на дом и влияние върху дом, поради присъствие на планетата в него, по принцип са различни неща. Владението на планетите върху домовете се упражнява посредством знаците. В случая владетел на 4 дом е Марс, заради Овен на куспидата. Когато планета е близо до куспидата на дом, но от външната страна,то тя оказва влияние върху него ако е до 3 градуса разстояние.В случая на 5 градуса от върха на 4 дом Меркурий си е в 3 дом и оказва влияние върху него с присъствието си.

  18. Р-Роси каза,

    Писа на февруари 7, 2011 @ 14:25

    Муси, отправям въпрос основно към теб, но бих се радвала и други да споделят виждания.Понякога в сравняването на два хороскопа се намират съвсем точни аспекти, установявам например съвпадане в градуси /независимо от аспекта/, това показва ли нещо, трябва ли да се тълкува по- специално?

  19. Р-Роси каза,

    Писа на февруари 7, 2011 @ 14:28

    А към Лиа бих добавила нещо от личен опит.Аз имам марс в първи градус на рак, честно- чувствам го по- скоро като марс в близнаци…Може и да си внушавам

  20. Муси Дачева каза,

    Писа на февруари 8, 2011 @ 11:18

    Р-Роси,
    ще се радвам и други да се включат с мнение :)
    Аз само бих обърнала внимание на следното. Точните аспекти в синастрията имат голямо значение разбира се, особено ако са от позитивната гама.
    Но също така са много важни в прогностиката.
    Транзитите, прогресиите, дирекциите при активиране на една от планетите, включени в в точния аспект, от страната на единия партньор, автоматично задействат енергиите и на другата участваща планета, от страна на другия партньор.
    Тук имаме различни форми на влияние. Най-силно реагиращ на астрологичната динамика е точен съвпад на две синастрични планети. Характерът на влиянието е еднакъв за двете страни… и т.н.

  21. Lia каза,

    Писа на февруари 22, 2011 @ 12:18

    Благодаря много за отговора Муси,
    Бих искала да попитам също – Марс попада съвсем в края на моя 12 дом, на 12 38 градуса в Стрелец, а асцедента ми е на на 13 32 градуса Стрелец. В този случай счита ли се, че Марс оказва по-силно влияние в първи дом и взема ли се в предвид това, че все пак е в 12 дом :)

  22. Мая Иванова каза,

    Писа на март 29, 2011 @ 15:20

    Здравейте, Муси!
    Бих искала да ви попитам относно квинкунсите (Quincunx). Имам доста такива аспекти в наталната си карта. Как се тълкуват? Положителен или отрицателен аспект е? Много ви благодаря за отговорите ви всеки път!
    Поздрави,
    Мая

  23. Муси Дачева каза,

    Писа на март 30, 2011 @ 11:43

    Мая Иванова,
    като имате много куинконси, имате ли Йод, два куинконса+секстил?

  24. Мая Иванова каза,

    Писа на март 31, 2011 @ 12:10

    Не съм сигурна, мисля че нямам.Всъщност не съм много наясно, от скоро се интересувам от астрология и познанията ми са меко казано доста бедни.Доста малко информация намерих за куинконсите, а тъй като имам няколко предизвикаха интереса ми. Ето такова е положението ми в наталната ми карта според astro.com:
    Sun Opposition Pluto 7°19
    Sun Trine Ascendant 2°50
    Moon Sextile Venus 1°34
    Moon Quincunx Saturn 2°40
    Moon Square Neptune 0°02
    Moon Quincunx Pluto 0°53
    Mercury Conjunction Mars 2°36
    Mercury Opposition Saturn 5°05
    Mercury Quincunx Uranus 1°47
    Venus Quincunx Neptune 1°32
    Venus Quincunx Pluto 0°41
    Venus Square Ascendant 3°48
    Mars Opposition Saturn 2°29
    Mars Trine Neptune 5°11
    Jupiter Conjunction Uranus 1°49
    Saturn Sextile Neptune 2°42
    Saturn Conjunction Pluto 3°33
    Neptune Sextile Pluto 0°51
    Neptune Trine Ascendant 5°20
    Pluto Sextile Ascendant 4°28

  25. Муси Дачева каза,

    Писа на март 31, 2011 @ 17:53

    Мая Иванова,
    разгледайте си картата и ще ги видите. Имате две фигури Йод, нарича се още Пръст на Съдбата.

  26. Мая Иванова каза,

    Писа на април 1, 2011 @ 10:18

    Благодаря ви, Муси!
    Видях двете фигури в картата си :)
    До колкото разбирам най – общо конфигурацията предполага, че трябва да поработя над себе си. Получавам възможност да променя и подобря условията в дадената област, да поправя минали грешки, да преосмисля стари уроци. В живота ми ще се повтарят едни и същи ситуации и срещи с хора, докато не бъдат решени, докато не постъпя по правилния начин.Това ли е основното значение на Пръста на съдбата?

  27. mimi каза,

    Писа на януари 30, 2015 @ 10:17

    Здравейте ,
    искам да попитам тъй като от скоро се занимавам с астрология има някакви точки в прогностичната карта , които са важни и се опитах да намеря информация за тях но не успях.Става дума за Г6, У6, Г12, У12 и други подобни .Така и не успях да разбера какво означават Г и У .Ще ви бъда много благодарна ако ме насочите.Благодаря

  28. Муси Дачева каза,

    Писа на януари 30, 2015 @ 12:40

    mimi,
    вероятно означават Господар на 6 дом, Управител на 6 дом, съответно 12.

  29. mimi каза,

    Писа на февруари 4, 2015 @ 11:44

    Благодаря Муси .Тъй като от скоро се занимавам с астрология и реших , че е свързано с орбисите или градосите :) искам да попитам в синастрията какво означава аспект нептун (моя) в съвпад с луната му.Изчетох какво ли не.Нептун илиюзия луна емоции.Какво ли не ми хрумна.Благодаря .

  30. mimi каза,

    Писа на февруари 4, 2015 @ 16:48

    Благодаря много :)

  31. Eli каза,

    Писа на август 4, 2020 @ 12:19

    Здравейте! Занимавам се лпбителски с астрология, но вярвам, че зодиакалните знаци имат влияние върху характера на човек. Това е кратка информация от моята натална карта:

    Родена съм на … В годината на моето раждане това е била преходната дата между Дева и Везни. В часана раждането ми Слънцето е било все още в последния градус на Дева, но не притежавам почти никакви характеристики на този знак, а повече на знака Везни, Както се вижда, асцендентът ми е Лъв, нямам и почти никакви други планети в знака Везни (освен Плутон).
    Питането ми е, Слънцето е в писледен градус на даден знак, има ли влияние на следващия? Питам, понеже съм чувала мнения, че влияние върху съседен знак няма, но при мен усещам, че е обратното.
    Извинявайте, ако въпросът ми е глупав,
    Благодаря Ви предварително!

  32. Муси Дачева каза,

    Писа на август 4, 2020 @ 13:50

    Eli,
    има една зона от около +/-7 градуса между знаците, в която става преливане на характеристики.
    Това често внася заблуждението, че не приличаме на зодията си.
    Но вие имате и Меркурий в Дева, затова няма начин да не проявявате качества на Дева. Дори начинът на задаване на въпроса го потвърждава. :)
    В последния градус и неаспектирано Слънцето ви си е дало голяма свобода на проявление.
    Така че ще се оприличавате на огнен знак, заради 6 те планети и АС в огъня, или на Везни,заради Венера в 1 дом и фокусиран Плутон във Везни.
    Но, преценката, която правите за себе си,не е обективна, а вътрешнопожелателна.

  33. Eli каза,

    Писа на август 4, 2020 @ 14:23

    Здравейте отново! Благодаря Ви за отговора! Бих желая още малко разяснение на това Ваше изречение: В последния градус и неаспектирано Слънцето ви си е дало голяма свобода на проявление. Проявява ли се всъщност влиянието на съседния знак и хороскопът за кой от двата знака е по-правилно да чета -за Дева или за Везни, тъй като немалки пъти през някои години са ми се случвали събития, предслазани именно в хороскопа за Везни, макар и да не се водя в този знак.

  34. Муси Дачева каза,

    Писа на август 4, 2020 @ 16:20

    Eli,
    вашето рождено Слънце е в знака Дева, с всичките плюсове и минуси.
    Когато се правят хороскопи по зодии, тъй като сте близо до началото на зодия Везни, различни аспекти към тази точка, които са обект на интерпретация, ще засягат и вас.
    Например, когато има планета в края на подвижен знак или в началото на кардинален, и се обяснява нейното влияние върху зодия Везни, имайки предвид началото му, то събития, които произтичат от този транзит, ще се проявят и при вас, независимо, че сте зодия Дева. Всеки аспект има орбиса на влияние, тя може дя бъде 1до 5 градуса за бавните планети, или до 8-12 за другите.

  35. Eli каза,

    Писа на август 4, 2020 @ 17:09

    С други думи, си имам влияние и на Везни. Съчетавам аналитичността на Девата, но и дипломатичността, елегантността и други качества на Везните.

    Благодаря Ви за подробното обяснение!
    Желая ви здраве и успехи!

  36. Муси Дачева каза,

    Писа на август 6, 2020 @ 15:03

    Eli,
    всяка зодия има плюсове и минуси. :)

  37. Eli каза,

    Писа на август 6, 2020 @ 15:25

    Всеки сам най-добре познава себе си. Фактически всеки е една смес от всички зодии.

  38. Eli каза,

    Писа на август 7, 2020 @ 8:48

    Моля, ако е възможно, всички мои коментари по-горе да бъдат изтрити. Писсх под влияние на някакво момвентно нстроение, но вече получих необходимата информация. Вече не желая лична информация, дори и непряко от рождената ми дата дс присъства в публичното пространство. Затов, моля горните ми коментари да бъдат премахнати. Благодаря!

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    3. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии
    5. gravatar Антоанета Илиева Гужгулова/по баща Атанасова за Годишен хороскоп 2022 по зодии